WiFi4EU: Grad Đurđevac uspješno osigurao 15.000 eura za uvođenje bežičnog interneta na turističkim lokacijama


Subota, 8. prosinca 2018.

Grad Đurđevac se među prvima prijavio na raspisani Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih inicijativi „WIFI4EU“, koji je trajao od 7. do 9. studenoga 2018., a kojim se omogućava uvođenje besplatnog interneta od strane Europske komisije. Na poziv se prijavilo preko 13.000 gradova iz cijele Europe.

Europska komisija objavila je i službene rezultate, odnosno dobitnike vrijednosnih kupona, a putem održanog poziva dodijeljeno je 2.800 vrijednosnih kupona, ukupne vrijednosti 42 milijuna eura.

Odaziv gradova i općina na natječaj  je bio izuzetno velik. Iz Republike Hrvatske, na natječaj se prijavilo 366 jedinica lokalne samouprave od kojih je 224 osvojilo vrijednosne kupone, a među kojima je i Grad Đurđevac koji je preko ovog natječaja uspješno osigurao 15.000 eura.

Ovim projektom osigurati će se uvođenje bežičnog interneta na području Đurđevca na lokacijama koje privlače veliki broj posjetitelja, a to su: Športsko rekreativni centar, budući posjetiteljski centar, utvrda Stari grad, Gradska tržnica i područje Borika gdje je planirana škola u prirodi i izgradnja hostela.

Europska komisija u okviru programa WiFi4EU želi promicati uvođenje besplatnog Wi-fi-ja odnosno pristupnih točaka za građane i posjetitelje u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstvene ustanove i muzeji diljem Europe. Ukupan proračun programa WiFi4EU iznosi 120 milijuna EUR za razdoblje 2017.-2019.