Na biciklu: gerontodomaćice od ponedjeljka kreću obilaziti starije sugrađane


Petak, 28. rujna 2018.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca održana je Početna press konferencija projekta Snaga pomoći, UP.02.1.1.05.0157.

Grad Đurđevac je uz suradnji s PORA-om Razvojnom agencijom prošle godine prijavio projekt Snaga pomoći na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Zaželi-program zapošljavanja žena kojega je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Cilj projekta  je povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba s područja Grada Đurđevca. Projektom se zapošljava 15 žena na razdoblje od 24 mjeseca, a svaka će voditi brigu o najmanje 4 krajnja korisnika.

Projekt je namijenjen starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Djelatnice će biti zadužene za organiziranje prehrane, obavljanje kućnih poslova i uređenje okućnice, za pružanje psihosocijalne podrške te posredovanje u ostvarivanju različitih prava. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 2.320.031,62 kune, a sredstva su u cijelosti osigurana iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt se provodi Grad Đurđevac u suradnji s partnerima: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac. Djelatnice će proći program obrazovanja i osposobljavanja za poslove gerontodomaćice preko kojeg će steći dodatno obrazovanje i kompetencije koje će im pomoći da se uključe u tržište rada nakon završetka projekta.

-Grad Đurđevac je i prijašnjih godina preko programa javnih radova Pomoć u kući već provodio sličan projekt preko kojeg je bilo zaposleno devet žena koje su svakodnevno obilazile oko 75 korisnika i pomagale im u obavljanju kućnih poslova, tako da će se svima njima preko programa Zaželi ponovno osigurati potrebna pomoć. U suradnji sa Županijom sufinancirao se i rad gerontodomaćica koje su bile zaposlene preko kluba Mariška. Nakon što je ministarstvo raspisalo poziv Grad Đurđevac se odmah prijavio jer smo na temelju prošlih projekta uvidjeli veliku potrebu za pružanjem pomoći našim starijim sugrađanima. Dokaz je i to što se do sada prijavilo 95 korisnika. Nadamo se da će se ovim projektom potaknuti njihova socijalna uključenost i poboljšati kvaliteta života, a prijave ćemo zaprimati i dalje. Projekt ima i dodatne koristi otvoreno je 15 novih radnih mjesta- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči, te se zahvalio svim partnerima na pomoći i podrški, a svim ženama je poželio puno uspjeha u radu.

-Ovo je jedna lijepa priča i ovo je samo potvrda  i rezultat svega onoga što smo dobro odradili- rekla je ravnateljica PORE Melita Birčić.

- Radi se o poslu na dvije godine koji je izuzetno koristan kako za korisnike tako i za žene koje ponovno stupaju u svijet rada. Ovo je jedan od najizdašnijih programa u okviru Europskog socijalnog fonda, a projekt se provodi na razini cijele Hrvatske. Zaposlit će se 7.000 žena koje će se skrbiti za oko 40.000 korisnika- rekla je predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Križevci Vesna Kuterovac.

- Drago mi je da je projekt usko vezan uz djelatnost centra i kao partneri smo imali izvrsnu suradnju s Gradom. Važno je naglasiti da svi mi želimo starost i bolest  dočekati i provesti u svom domu. Projekt pruža mogućnost svim korisnicima da što duže žive samostalno u svom domu- rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đurđevac Katarina Birta.

Na kraju svečanog dijela gerontodomaćice su potpisale ugovore o radu, a s radom kreću već od ponedjeljka, 1. listopada. Ispred utvrde Stari grad dočekalo ih je iznenađenje- 15 novih bicikala koje će im pomoći i koristiti u radu.

Grad Đurđevac nastavlja izvrsnu suradnju s Policijskom postajom Đurđevac, te su djelatnici policije ovom prilikom prije puštanja u promet novih bicikala sve i registrirali, te provjerili njihovu ispravnost. Svoje bicikle su registrirali i brojni građani koji su se zatekli kod utvrde. Grad Đurđevac registraciju bicikala provodi još od 2013. godine kada su prvi puta nabavljeni bicikli za djelatnike Grada, gradskih tvrtki i ustanova kako bi se smanjilo korištenje službenih automobila u svrhu štednje.

Za kraj je napravljena i jedna zajednička fotografija.