Dani Svete Ane: idući vikend dođite u Svetu Anu i probajte svetojansku zlevanku


Utorak, 7. srpnja 2020.

Pokraj vodenice u Svetoj Ani sljedećeg vikenda, točnije subote, 18. srpnja započinju Dani Svete Ane.

U 10:00 sati kreće biciklijada od Trga sv. Jurja do Svete Ane, a marljive članice Udruge žena Svetojanke od ranog će jutra za posjetitelje početi s pripremom fine i nadaleko poznate svetojanske zlevanke, a goste očekuju već od 10:00 sati.

Pripremljena od kukuruznog brašna izmljevenog na vodeničnom kolu uz potok Svetojančan te izmiješena vodom s izvora kojem Svetojančani pripisuju okrepljujuća, pa i afrodizijačka svojstva, zlevanka je najpoznatiji svetojanski gastronomski proizvod. Njome se članice Udruge žena Svetojanke ponosno predstavljaju na svim turističkim sajmovima i rado je nude svim posjetiteljima Svete Ane.

– Ovo su 13. po redu dani zlevanke koji se održavaju kod vodenice u Svetoj Ani. Najavljen je dolazak članova nekoliko prijateljskih udruga. Za veselu i raspjevanu atmosferu kod vodenice biti će zadužen Franjo Barić – rekao je Veljko Miletić.

U nedjelju, 19. srpnja imat ćemo priliku prisustvovati predavanju Sveta Ana u 18. i 19. stoljeću, koje pripremaju poznati đurđevečki pjesnik i istraživač zavičajne povijesti Vladimir Miholek te mladi đurđevački povjesničar Nikola Cik.

Dani Svete Ane nastavljaju se svečanom sjednicom Mjesnog odbora Sveta Ana u petak, 24. srpnja u 20:00 sati te svečanom svetom misom u nedjelju, 26. srpnja u 11:00 sati.

Proslava dana Svete Ane završit će kazališnom predstavom "Kajbare" Mladena Medaka - Gage koja će se održati u nedjelju, 26. srpnja u 20:00 sati. Kajbare - zaglazbancije i politikancije odličan je kabaret s elementima stand-up komedije, predočene sa stajališta običnog čovjeka, kajkavca – Gage, koji na sebi svojstven način, kroz igru i pjesmu, progovara o svakodnevnim dilemama "malog čovjeka".