Legenda o Picokima


Nedjelja, 29. lipnja 2014.

Stara „Legenda” koja živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, i sinoć je scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada. Središnji događaj Picokijade, godinama najveća turistička atrakcija Podravine, scenski spektakl 'Legenda o Picokima' ove godine održana je pod redateljskom palicom đurđevčanina Zdravka Patačka. Legendi je prethodila svečana povorka od Doma kulture do Starog grada, gdje je prije scenskog spektakla ovogodišnja Picokijada i svečano otvorena. Uz gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića u povorci su sudjelovali pomoćnica ministra turizma Božica Lapić, župan KC-KŽ županije Darko Koren, dožupan Darko Sobota, načelnik općine Kalinovac Branko Sobota, načelnik općine Virje Ivan Perok, te predstavnica Zagrebačke pivovare, koja je sponzor ovogodišnje Picokijade, Vesna Šaravanja Horvat, direktor Službe za marketinške komunikacije u Ini Zoran Obradović, te mnogi drugi. Spektakularni scenski prikaz zaokružen je vatrometom u čast Legende iznad Starog grada.

Svečanom otvorenju Picokijade i scenskom spektaklu 'Legenda o Picokima' prethodio je dan prepun događaja, tako je već od jutarnjih sati započeo Đurđevečki sajam rukotvorina, u organizaciji TZ, koji su svi zainteresirani mogli posjetiti tijekom cijelog dana.

Ujedno se tijekom cijelog dana, na livadi oko Starog grada, odvijao i prikaz srednjovjekovnog načina življenja i viteške radionice 'Viteška posla', koji su upriličili članovi Udruge Sv. Juraj.

Udruga vinogradara i voćara Đurđevac tijekom cijelog dana otvorila je vrata podruma đurđevačkih vinara za kušanje vina u kušaonici vina Udruge.

U jutarnjim satima je u Domu kulture održana mala crtana Picokijada, likovno izražavanje najmlađih, dok su tijekom dana u organizaciji generalnog sponzora Picokijade Podravke bile organizirane igraonice za najmlađe 'Lino igraonica u Picoklandu'.

U Sportskoj dvorani Strukovne škole održana je već tradicionalna izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada Udruga žena 'Diganke, zlevanke i prkači', koja je i ove godine u potpunosti napunila dvoranu brojnim posjetiteljima. Izložbu je posjetio i gradonačelnik Željko Lacković u društvu župana KC-KŽ županije Darka Korena.

U popodnevnim satima jedno od događanja premješteno je iz Grada u prigradsko naselje Svetu Anu u kojem su posjetitelji mogli degustirati pripremljeni fiš paprikaš.

Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za prikaz Legende o Picokima, ali u izvođenju najmlađih. Polaznici dječjeg vrtića 'Maslačak' Đurđevac i ove su godine pred oduševljenom publikom uprizorili Legendu pod nazivom 'Zakaj nam vele Picoki', kratki prikaz kojim su se prošle godine predstavili i kod predsjednika RH Ive Josipovića.

U kulturno glazbenom dijelu na Trgu Sv. Jurja Udruga 'Grofovija konjska' iz Konjščine dvorsko renesansnim plesovima plemstva iz 15. i 16. stoljeća  predstavila je život i kulturu europskih gradova i dvorova u vrijeme renesanse, društvene plesove aristokracije, te elegantne i otmjene dvorske plesove.

Nakon renesansnih plesova na Trgu je uslijedio koncert gostiju, plesnog ansambla Ligo iz Rige i domaćina, KUD-a Petar Preradović iz Đurđevca, na kojemu su se pjesmom i plesom pokazani običaji Latvije i Hrvatske.

Jučerašnji dan završio je glazbenom poslasticom, koncertom Nene Belana, pred mnogobrojnom publikom na maloj pozornici Starog grada.

Fotografije: Foto Siniša