Predstavljanje Udruge za održiv razvoj Hrvatske


Subota, 25. listopada 2014.

U dobroj atmosferi 24. listopada 2014. godine u Gradskoj knjižnici Đurđevac, u organizaciji Udruge volontera „Ruka u ruci“ posjetiteljima se predstavila koprivnička Udruga za održivi razvoj Hrvatske, UZOR Hrvatske. Predstavljanje udruge kao i prezentaciju na temu održivog razvoja održali su predsjednik UZOR-a, Matija Hlebar i dopredsjednik, Nenad Vajzović, a među prisutnim posjetiteljima bili su i zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca, Kristina Benko Markovica te predstavnici ostalih gradskih ustanova i udruga. Toplu dobrodošlicu Koprivničancima i posjetiteljima poželjele su Antonija Mandić, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac i Petra Sobota, predsjednica Udruge volontera „Ruka u ruci“.

Nenad Vajzović pojasnio je prisutnim posjetiteljima što točno stoji iza pojma održivog razvoja, na kojim principima funkcionira i kako ga je konkretno UZOR Hrvatske inkorporirao u svoj program i djelovanje u svojoj lokalnoj zajednici.  Predsjednik Udruge, Matija Hlebar, predstavio je hvale vrijedne programe „Teretnim biciklom do održive zajednice“, „Zajedno za djecu i planet Zemlju“  i „Zelena knjižnica“. U sklopu prvo navedenog  programa ova udruga zapošljava 5 radnika koji su do nedavno bili dugo nezaposleni i teretnim biciklom prikuplja stari papir za reciklažne svrhe, a sve na principima održivog razvoja. Usmjeravajući svoju filozofiju i na najmlađe članove lokalne zajednice, u sklopu programa „Zajedno za djecu i planet Zemlju“, članovi UZOR-a uspješno surađuju  sa vrtićima i osnovnim školama, kako u Koprivnici, tako i u Koprivničko-križevačkoj županiji  i šire. Djecu na zabavan i njima prilagođen način educiraju o važnosti ekologije, odvajanju otpada i recikliranja te im u tome posebno za tu svrhu pomažu maskote koje su sami osmislili. Osim toga, opskrbljuju dječje vrtiće kutijama za razvrstavanje korisnog otpada poput plastike, papira, limenki i tekstila te ga istovremeno i zbrinjavaju. Na primjeru projekta koji provode u suradnji sa Knjižnicom „Fran Galović“ pokazali su kako sustavno i aktivno rade na edukaciji lokalnog stanovništva na temu ekologije i održivog razvoja.

S nadom da će se ovakvi programi i projekti ubuduće provoditi i u Gradu Đurđevcu, organizatorica događaja, Melita Franičević iz Udruge volontera „Ruka u ruci“, pozvala je sve relevantne dionike iz Đurđevca da se povežu sa Udrugom UZOR Hrvatske i osmisle načine suradnje. Također je zahvalila i OPG-u Pavunić iz Virja koji je donacijom svojih prirodnih sokova pomogao u realizaciji ovog događaja.