Ljetna muzejska likovna radionica: mali likovnjaci crtali utvrdu Stari grad iz prošlosti


Srijeda, 17. srpnja 2019.

Ove srijede u Muzeju Grada Đurđevca održana je druga po redu ljetna muzejska likovna radionica. Tema ove radionice bila je Stari grad u prošlosti, kako ga zamišljamo i crtamo na papiru olovkom, drvenim bojicama ili pastelom.

Polaznice radionice bile su učenice od drugog do četvrtog razreda osnovne škole, koje su sa znatiželjom najprije poslušale priču o povijesti našeg grada; ljudima, starim obrtima, utvrdi Stari grad, tadašnjim prirodnim obilježjima poput pješčane pustinje i močvare te, dakako, o neizostavnoj Legendi o Picokima. Interpretacijski Centar Picokijade poslužio je kao idealno mjesto za održavanje ove radionice. Saznavši sve što ih zanima, uz pokoje pitanje o stvarima koje nisu dosad čule, s pregršt novih znanja i informacija prionule su na posao. Stari grad je tako nacrtan okružen močvarom, uz drveni most koji je spajao utvrdu s vanjskim naseljem u vrijeme osmanskih osvajanja. Pijetao, odnosno picok, leti iz topa i spašava naš grad od osmanskih trupa i nadmudreni Ulama-beg koji u ruci drži tog istog pijetla dolazi do zaključka kako branitelji grada hrane imaju još napretek.

Sljedeća po redu družionica održat će se u srijedu 24. srpnja s početkom u 10 sati, a na njoj ćemo čitati priče iz slikovnica muzejske suvenirnice.