Okrhak memorije II.: Otvorena izložba Gordane Špoljar Andrašić


Nedjelja, 6. lipnja 2021.

U Muzeju Grada Đurđevca svečano je otvorena izložba samostalne koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić, pod nazivom Okrhak memorije II.

Ova koprivnička umjetnica svoje stvaralaštvo i kreaciju predstavlja uvijek novim ciklusima u kojima pokušava prenijete vlastite dijaloge između intimnog ili unutarnjeg čitanja, i stvarnog, vanjskog poimanja svijeta i prirode.

U uvodnom djelu otvorenja sve prisutne je pozdravila ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel koja je uz nekoliko riječi o samom djelovanju đurđevačkog muzeja, istaknula veliku suradnju muzeja s brojnim koprivničkim, akademskim i amaterskim slikarima, udrugama i pojedincima koji godinama izlažu u ovim galerijskim prostorima.

Nakon uvodnog govora ravnateljice, gostima se obratila Tanja Špoljar koja je predstavila umjetnicu Gordanu Špoljar Andrašić i postavljenu izložbu kako bi posjetiteljima približila njen rad. U ovom ciklusu, slike i crteži proširuju se u ambijent uz pomoć in situ instalacija i zvučnog zapisa koji su također dio iste teme, istog narativa. Izložba predstavlja autoričino istraživanje vlastitog identiteta i smisla postojanja te varljivosti sjećanja, kako osobnog, tako i kolektivnog. Autorica se ovom izložbom osobito posvetila temi djetinjstva i djevojaštva u kojima vidi početke naših potraga za vlastitim identitetom, ali se istovremeno bavi i univerzalnom temom traume i kolektivnog sjećanja.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči uz čestitku i zahvalu Gordani na još jednoj uspješnoj izložbi, a  prigodnim riječima na otvorenju izložbe obratili su se i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice, Robert Čimin koji je svima u budućnosti zaželio što više ovakvih kulturnih programa.

Zbog epidemioloških mjera otvorenju izložbe prisustvovao je mali broj ljudi, a izložbu će svi moći razgledati do 20. lipnja 2021. godine. Ovim putem pozivamo sve da svrate u Muzej Grada Đurđevca i pogledaju hvalevrijedna umjetnička djela ove izuzetne umjetnice.