Grad kulture: nakon dobivene prestižne oznake EDEN za Legendu o Picokima, Đurđevac prijavio utvrdu Stari grad za dodjelu oznake europske baštine


Četvrtak, 14. siječnja 2021.

Grad Đurđevac u suradnji s Turističkom zajednicom grada Đurđevca prijavio je srednjovjekovnu utvrdu Stari grad za dobivanje prestižne Oznake europske baštine 2021. godine na natječaj Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Utvrda Stari grad u Đurđevcu je zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna je od najsačuvanijih utvrda gotičko-renesansnih obilježja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a upravo je cilj ovog projekta prezentirati našu kulturnu i povijesnu baštinu, kao i njezino značenje u povijesti Europe. Kroz ovaj projekt posjetitelji, ali i šira javnost će kroz istraživanje i prezentaciju utvrde saznati nešto više o prošlosti utvrde, njezinoj izgradnji i njezinim žiteljima.

Oznaka europske baštine dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija. Cilj Oznake europske baštine je jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga.

- Od 2013. godine, ova oznaka je dodijeljena četrdeset i osam lokaliteta diljem Europe, podsjećam da scenski spektakl Legenda o Picokima, koji se nalazi u programu Picokijade koja je naša najveća kulturna i turistička manifestacija već nosi prestižnu oznaku Europske destinacije izvrsnosti u očuvanju nematerijalne kulturne baštine- EDEN, a ovo bi bio samo nastavak našeg zalaganja da se vrednuje i očuva naša bogata kulturna baština vezana uz utvrdu Stari grad- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Na utvrdi smo odradili već brojne radove, odrađeno je nekoliko arheoloških radova, a utvrda je u 2016. dodatno uređena te su obnovljeni i opremljeni restoran i pivnica te je cijela utvrda osvijetljena. Uređeno je predvorište utvrde i dio istočnog bedema, oko utvrde izgrađena je drvena šetnica koju osvjetljava nova rasvjeta, a koja utvrdu povezuje sa sadržajima u Park šumi Borik i Hrvatskom Saharom gdje žive naše deve. U utvrdi se nalazi i Muzej Grada Đurđevca koji sad već tradicionalno svake godine ugošćuje svjetske izložbe poznatih umjetnika. Krenuli smo s izložbom Picassa, što je Đurđevac smjestilo na kulturnu kartu Europe. Otvoren je i Interpretacijski centar Picokijade kako bi posjetitelji kroz multimediju mogli doživjeti našu Legendu o Picokima u bilo koje doba godine- rekao je gradonačelnik Janči i napomenuo je kako je 2019. godina bila rekordna po broju dolazaka posjetitelja u Đurđevac, njih čak 17.000.