Ispred osnovne škole najveći biciklistički parking: sve više učenika dolazi biciklom u školu


Ponedjeljak, 10. rujna 2018.

Učenici Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac ovo lijepo i sunčano vrijeme svakodnevno koriste za dolazak biciklom u školu.

Unatoč radovima ispred naše škole parkirani su brojni bicikli, ali i pokoji romobil.

-Đurđevac je zapravo mali grad i iz svakog kvarta učenici za par minuta dođu do centra, javnog prijevoza nema, a u tom slučaju bicikl je odlično prijevozno sredstvo do škole. Od malih nogu djecu učimo kako je vožnja biciklom zdrava, a trendovi u Hrvatskoj i u svijetu su takvi da se djeca sve manje kreću. Stoga je stvarno lijepo vidjeti ovakav veliki parking ispred škole- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Kako su u tijeku radovi na energetskoj obnovi i nadogradnji škole, trenutno smo napravili privremeni biciklistički parking za naše učenike. Nakon završetka radova planiramo urediti poseban parking s nadstrešnicom koji će koristiti naši mladi biciklisti koji su nam ukazali na potrebu za istim- istaknuo je gradonačelnik.

Škola surađuje s HAK-om u smislu predavanja i održavanja radionica o sigurnom korištenju bicikala, te učenju prometnih pravila i znakova na poligonu iza škole i sigurnosti u prometu.

-U našoj školi planiramo organizirati i školsku biciklijadu sa biciklističkim servisom koji će nuditi male popravke – pumpat će se gume, provjeravati zategnutost lanca, provjeravat će se svijetla i slično, a u svemu tome će sudjelovati i učenici i učitelji. Možda jednog dana osnujemo i biciklistički klub u školi- rekao je gradonačelnik.

Dolazak biciklom u školu ima mnoge prednosti, od ekonomičnosti i očuvanja okoline do poboljšanja tjelesnog i psihičkog zdravlja učenika.

Da smo biciklistički grad osim naših učenika dokazuje i to da kroz Đurđevac prolaze dvije nacionalne i međunarodne biciklističke rute, a to je ruta broj 13 koja ide uz Dravu, te ruta broj 7 koja spaja preko Đurđevca Balaton i Lonjsko polje.