Raspisan Javni poziv za dodjelu nepovratnih potpora poduzetništvu


Četvrtak, 31. ožujka 2016.

Predmet ovog Javnog poziva je dodjela nepovratnih potpora i subvencija za provedbu mjera iz „Programa mjera za poticanje poduzetništva na području Grada Đurđevca“ za 2016. godinu. Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca predstavljeno je niz mjera za poticanje poduzetništva koje su jednoglasno usvojene. Gradonačelnik je istaknuo kako su ove nove mjere, zapravo dopune postojećeg Programa poticanja poduzetništva koji se dorađuje na temelju prijedloga i u suradnji s poduzetnicima s područja Đurđevca.

Program obuhvaća neke od novih mjera te će se omogućit poduzetnicima koji posluju na području Grada ili imaju zaposlenike s područja Đurđevca da na javnim natječajima po povlaštenoj cijeni od 1 kn/m2 otkupe zemljište na kojemu je predviđena stambena izgradnja.

Grad je dopunio program i sa sufinanciranjem uređenja i opremanja ugostiteljskih terasa u cilju jačanja vizualnog identiteta Grada. Cilj mjere je poticanje jednoobraznog uređenja i opremanja terasa ugostiteljskih objekata na javnim površinama u vlasništvu Grad te podizanja kvalitete ugostiteljske usluge. Predloženom mjerom poboljšava se i naplata poreza na korištenja javnih površina te usmjeravanje tih sredstava na podizanje kvalitete uređenja i opremanja terasa ugostiteljskih objekata. Ugostitelji mogu računati na subvenciju troškova u visini 50 posto bez PDV-a, a najviše u iznosu trogodišnjeg iznosa poreza na korištenje javne površine.

Također je dodana i mjera za udomitelje s ciljem da udomitelji naprave iskorak i da  postanu obiteljski domovi i  za tu namjenu je predviđena potpora od 50 posto ukupnog ulaganja uloženog za prenamjenu, odnosno za obavljanje djelatnosti, što iznosi maksimalno 50.000,00 kuna. Drugi kriterij je iznos do 5.000,00 kuna po smještaju jednog korisnika. Na području Grada Đurđevca djeluju dva obiteljska doma do 20 korisnika i za njih je predviđena subvencija u iznosu do 20.000,00 kuna, odnosno 1.000,00 kuna po korisniku.

Najčešća korištena mjera u 2015. bila je poticanje ugradnje strojeva i opreme u maksimalnom iznosu do 10.000 kuna subvencije bez PDV-a, a do kraja 2015. godine odobren je 31 zahtjev te je Grad sufinancirao ulaganja u ukupnom iznosu od 350.180 kuna.

Javni poziv i zahtjeve za pojedine mjere možete pronaći u  nastavku teksta: