Poljoprivredni redar započeo sa radom: pozivaju se građani da prijave zapuštena zemljišta


Utorak, 7. kolovoza 2018.

Jučer je sa svojim radom i službeno započeo poljoprivredni redar.

Tom prilikom održan je radni sastanak na kojem su uz poljoprivrednog redara Sašu Franjića sudjelovali i predstavnici Grada i ostalih općina, te su dogovorili raspored obilaska terena i postupke od zaprimanja prijave do izdavanja rješenja i kazni vlasnicima zapuštenog zemljišta.

Podsjećamo da poljoprivredni redar sukladno zajedničkom sporazumu obavlja poslove na području Grada Đurđevca, te na području općine  Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje.

Poslovi poljoprivrednog redara obuhvaćaju provođenje važećih odluka o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina prethodno usvojenih od predstavničkih tijela Grada Đurđevca i općina. Agrotehničke mjere podrazumijevaju: minimalnu razinu obrade i održavanja poljoprivrednog zemljišta, sprječavanje zakorovljenosti i obrastanja višegodišnjim raslinjem, suzbijanje biljnih bolesti i štetnika, korištenje i uništavanje biljnih ostataka, održavanje razine organske tvari u tlu, održavanje strukture tla i zaštita od erozije.

Poljoprivredni redar će na temelju zaprimljenih prijava obilaziti i dokumentirati sve zapuštene parcele, a zatim će pronaći vlasnika, te mu poslati upozorenje, a ukoliko on ne uredi površinu u zadanom roku dobit će i novčanu kaznu.

Ovom prilikom pozivaju se građani da prijave neodržavanje susjednih površina radi sprečavanja zakorovljenosti, te nastanka i širenja bolesti i nametnika.

Poljoprivredni redar će redovno na temelju zaprimljenih prijava obilaziti i dokumentirati sve zapuštene parcele, a dužnost svi vlasnika nekretnina je da uređuju i održavaju svoje površine, te ih drže pod kulturom koja je prijavljena.

Slučajeve zapuštenih parcela i podatke o vlasnicima istih građani mogu prijaviti na mail: poljoprivredni.redar@djurdjevac.hr ili osobnim dolaskom u Grad ili općinu u kojoj se nalazi takva parcela.