Poslastice naših starih: Svetojanska zlevanka i čaj od jabuke u vrtiću i školi


Ponedjeljak, 25. ožujka 2019.

Dječji vrtić Maslačak i Osnovna škola Grgura Karlovčana svaki mjesec provode projekt pod nazivom Zdravi doručak.

Ovaj mjesec tema zdravog doručka je bila kukuruz i proizvodi od kukuruza. U suradnji s Udrugom žena Svetojanke iz prigradskog naselja Svete Ane, pripremljena je svetojanska zlevanka koja je nadaleko poznata, za sve vrtićarce i školarce.

Članice udruge u vrtić i školu donijele su kukuruzno brašno te su djeci na njima prihvatljiv i razumljiv način prikazale izradu te fine starinske poslastice. Za tu su prigodu djeca iz vrtićke skupina Jezići, zajedno s odgojiteljicama Dubravkom i Tihanom te školarci uz pomoć svojih razrednika izradili plakate na ovu temu.

Nekada su se s njome prehranjivali mnogi naraštaji koji su bili siromašni te im je zlevanka bila obrok, a danas je cijenjena vrhunska poslastica. Zlevanka je prava dama ako je kukuruzno brašno samljeveno baš u mlinu. Kukuruz mora biti poseban, starinska sorta. Prije mljevenja mora se osušiti. Uz kukuruzno brašno glavni sastojak su jaja, mlijeko i vrhnje. Da bi bila posebna, peku ju u krušnoj peći.

Uz zlevanku su djeca dobila čaj od jabuke te su na taj način naučili koliko je jabuka svestrana te kako su čuvali i konzumirali naši stari to posebno voće.