Povodom svjetskog dana svjesnosti o Duchenneu, Stari grad obojen crvenim svjetlom


Srijeda, 13. rujna 2023.

Grad Đurđevac ove godine postao je dio svjetskog vala crvenog svjetla pridružujući se osvjetljavanjem spomenika i znamenitosti u večernjim satima 7. rujna crvenom bojom, pokazujući time solidarnost sa zajednicom osoba s Duchenne mišićnom distrofijom. Toga dana, naša utvrda Stari grad bila je osvijetljena crvenim svjetlom.

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH, i ove godine zajedno s 27 udruga članica u Republici Hrvatskoj provodi Kampanju obilježavanja 7. rujna - Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD) uključujući se u svjetsku Kampanju koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom).

Ovogodišnja tema Svjetskog dana svjesnosti o DMD je „Rušenje barijera“. Osobe koje boluju od Duchenneove i Beckerove mišićne distrofije (DMD/BMD) suočavaju se s fizičkim, zdravstvenim i društvenim barijerama. To ozbiljno ograničava njihovu mogućnost da u potpunosti sudjeluju u životu i aktivnostima zajednice. Pozivamo i vas da pružite podršku rušenju barijera u područjima: pristupu skrbi, pristupačnosti, zagovaranju, angažmanu zajednice, mogućnosti zapošljavanja i inkluzivnom obrazovanju. Samo zajedno možemo stvoriti inkluzivno društvo i izgraditi bolju budućnost!

Tijekom kampanje 2022. godine čak je 28 hrvatskih gradova osvijetlilo poznate građevine i znamenitosti te crvenim svjetlom izrazilo podršku zajednici osoba s DMD. Broj uključenih gradova raste iz godine u godinu, a hrvatski gradovi postaju dio svjetskog vala crvenog svjetla pridružujući se osvjetljavanjem spomenika i znamenitosti u večernjim satima 7. rujna tako pokazujući solidarnost sa zajednicom osoba s Duchenne mišićnom distrofijom.