Prijavljen projekt: u Park šumi Borik uz logorsku vatru djeca će slušati mitove i priče naših starih, a bibliobus će obilaziti starije i dostavljati im knjige


Srijeda, 6. siječnja 2021.

Gradska knjižica Grada Đurđevca u partnerstvu s Gradom Đurđevcom je na Staru godinu prijavila novi projekt pod nazivom Đurđevačka bajoslovlja kako bi olakšala pristup svojim uslugama i sadržajima svim građanima.

Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva kulture čitanjem do uključivog društva, a ukupna vrijednost projekta iznosi 4 mil. kuna, te se očekuje da će se projekt u cijelosti financirati iz sredstava Europskog socijalno fonda.

-Kroz projekt ćemo organizirati brojne kulturne aktivnosti te uvodimo program pokretne knjižnice. Nabavit ćemo potrebnu informatičku oprema i vozilo kako bi u svojim korisnicima mogli ponuditi uslugu pokretne knjižnice u svrhu dostavljanja knjiga. Tako će naš veseli bibliobus svaki tjedan posjećivati stanovnike prigradskih naselja, učenike područnih škola te im dostavljati željene knjige, ali će posjetiti i domove za starije i nemoćne osobe- rekla je ravnateljica knjižnice Bernarda Ferderber.

-U planu je kroz projekt zaposlenje još jednog djelatnika, a cilj je da se u naše aktivnosti uključe svi građani, posebice djeca i mladi, osobe starije od 54 godine i osobe s invaliditetom. Organizirati ćemo računalne radionice i radionice informacijske pismenosti za predškolce, mlade i umirovljenike. Osmislili smo i niz književnih susreta i druženja s našim poznatim književnicima, radionice s članovima Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđevac, a organizirat ćemo i školu kreativnog čitanja i pisanja za naše najmlađe- rekla je ravnateljica.

- Gradska knjižnica Đurđevac djeluje kao narodna knjižnica te je zapravo uz Dom kulture naše kulturno središte grada Đurđevca i šire okolice. Dio književnih druženja i radionica namijenjen za naše najmlađe organizirati ćemo u sklopu škole u prirodi i u prostoru hostela u Park šumi Borik. U novom amfiteatru u Boriku učenici će preko dana uz knjigu upoznavati prirodne ljepote Đurđevca i cijele Podravine, a navečer će uz logorsku vatru uživati u mitovima i pričama naših starih. Bibliobus će pak najviše razveseliti naše starije korisnike, mještane udaljenijih kvartova i prigradskih naselja, ali će olakšati i rad našim učiteljima u područnim školama. Kud god da će prolaziti bibliobus će organizirati i lutkarske predstave za najmlađe- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao kako je ovaj projekt samo nadogradnja postojećeg projekta Knjiga vam kuca na vrata gdje knjižničarke već godinu dana dostavljaju knjige svojim korisnicima, a koji je upravo u ovo doba korone doživio procvat te se broj korisnika udvostručio.