Umjetnička poslastica: uskoro otvorenje izložbe Marca Chagalla, jednog od najpopularnijih umjetnika 20. st.


Srijeda, 14. studenoga 2018.

Nakon što je izložba Hommage a Picasso polučila veliki uspjeh, dovela tisuće ljudi u Muzej Grada Đurđevca i stavila grad Đurđevac na mapu kulturnih događanja u Hrvatskoj, pa i šire, uskoro se otvara nova izložba za sve ljubitelje umjetnosti.

U Đurđevac dolaze djela jednog od najvažnijih, najuspješnijih i najpopularnijih umjetnika 20. stoljeća, Marca Chagalla. Djela dolaze iz privatne zbirke kolekcionara Richarda H. Mayera iz Bamberga, a uglavnom se odnose na Biblijske teme.

– Riječ je o nastavku suradnje s Lendavom, kao što je bio slučaj i za Picassovu izložbu, to je izložba koju mi preuzimamo izravno od njih. Muzej već dvije godine bilježi veliku posjećenost, a to možemo zahvaliti otvorenju Interpretacijskog centra Picokijade, dolasku deva i izložbi Picasso. Usudim se prognozirati duplo veću posjećenost u odnosu na prošlu godinu upravo zbog dosadašnjih odličnih rezultata, ali i zbog dolaska izložbe Chagalla čija je tema upravo pogođena s vremenom dolaska.  Radi se o biblijskim temama baš u vrijeme održavanja adventskog sajma i prikaza živih jaslica– rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

-Kultura je važan segment u našem gradu, a Stari grad je spomenik koji živi upravo radi brojinih sadržaja koji se nalaze u njemu i oko njega. Muzej je u 2017. godini posjetilo rekordnih 11.244 posjetitelja, a u ovoj godini ta brojka već sada iznosi 15.000. Svjedoci smo i brojnih organiziranih posjeta utvrdi, a dnevno zna biti i oko 300 posjetitelja. Nova izložba je samo još jedan korak u obogaćivanju cijelokupne kulturno – turističke ponude grada- istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Izložba Chagalla obuhvaća 130 djela, biti će također, s obzirom na brojnost, postavljena u naš najveći prostor u potkrovlju. Tema je vezana uz Advent. Chagall je uz biblijske motive obrađivao i teme vezane za njegov život, volio je crtati i slikati akrobate, muzičare, zaljubljene parove, tako da ćemo vidjeti iz tog njegovog ciklusa. Možemo se pohvaliti da već imamo i najave brojnih dolazaka – otkrila je ravnateljica Muzeja.

Izložba pod nazivom Stvaranje i Biblija bit će otvorena 23. studenog i trajat će do 28. veljače 2019. godine.