Zaželi: zaprimaju se prijave korisnika kojima je u kućanstvu potrebna pomoć gerontodomaćica


Četvrtak, 23. kolovoza 2018.

U prostorijama Grada Đurđevca održan je prvi radni sastanak projektnog tima Snaga pomoći u sklopu programa Zaželi.

Sastanku su nazočile Vesna Kuterovac, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, Dijana Rupnik, ispred Ispostave Đurđevac, Katarina Birta i Katarina Sobota ispred Centra za socijalnu skrb Đurđevac i predstavnice Grada Đurđevca.

Na sastanku su dogovorene obveze i zadaci partnera kroz provedbu projekta. Hrvatski zavod za zapošljavanje imat će ulogu pronalaska kandidatkinja koje će odgovarati kriterijima za odabir gerontodomaćica te ujedno pružiti podršku kroz rad, dok će Centar za socijalnu skrb pružiti informacije o korisnicima koje će gerontodomaćice redovno posjećivati.

Grad Đurđevac je uz suradnji s PORA-om još prošle godine prijavio projekt za zapošljavanja 15 žena na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Zaželi kojega je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,3 mil. kuna, a projekt u cijelosti financira Ministarstvo.

Program ZAŽELI namijenjen je pružanju pomoći starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Djelatnice će biti zadužene organiziranje prehrane, obavljanje kućnih poslova i uređenje okućnice, za pružanje psihosocijalne podrške te posredovanje u ostvarivanju različitih prava.

Grad je raspisao Javni poziv na koji se mogu prijaviti budući korisnici kojima je u kućanstvu potrebna pomoć gerontodomaćice. Sve potrebne informacije možete dobiti u Gradskoj upravi, na broj telefona 048/811-052 ili na linku u nastavku teksta.

Uskoro se planira i raspisivanje natječaja za zapošljavanje za 15 gerontodomaćica koje će se u dvije godine brinuti i pomagati čak 90 naših starijih i nemoćnih sugrađana. Cilj je zapošljavanje žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice i žene žrtve obiteljskog nasilja.