Osnovno školstvo


Davne 1774. godine u Đurđevcu je po odredbi carice Marije Terezije otvorena prva školska zgrada. 1829. godine školu polazi i Petar Preradović - austrougarski general i veliki hrvatski pjesnik, a 1880. godine đurđevačka škola postaje utemeljiteljnim članom "Matice hrvatske" i članom "Hrvatskog pedagoško-književnog zbora". Od 1925. u Đurđevcu djeluje samostalna osnovna škola, a 1963. sagrađena je nova školska zgrada sa svim potrebnim sadržajima. Osnovna škola je 1998. godine proglašena europskom Eko-školom, i to među prvih 20 u Republici Hrvatskoj.

Matična Osnovna škola u Đurđevcu danas broji oko 640 učenika, 54 učitelja, te 10 tehničko administrativnog osoblja. Nastava se odvija u dvije smjene U prvoj smjeni ima 27 razrednih odjela, a od 11.30 sati 5 razrednih odjela. Redovna nastava završava u 15.10 sati.  Osnovna škola Đurđevac ima 25 vrlo dobro didaktički  opremljenih učionica sa 32 razredna odjela, na tri kata. Od toga su  6 specijaliziranih učionica u kojima se održava nastava fizike, kemije, likovne kulture, glazbene kulture, tehničke kulture te informatike. Škola ima restoran za učenike, školsku kuhinju, novu Športsku dvoranu i školsku knjižnicu. Školska knjižnica osnova je 1963. godine te danas broji 1504 naslova nastavničkog fonda i 5423 naslova učeničkog fonda. Od 1.1.2015. godine osnivač škole je Grad Đurđevac.

U sastavu matične škole u Đurđevcu djeluju i područne škole u prigradskim naseljima:  Budrovcu, Čepelovcu, Mičetincu, i Sirovoj Kataleni, te područna škola za djecu sa posebnim potrebama koja se nalazi u Đurđevcu koje polazi oko 68 učenika.

Učenici osnovne škole redovito sudjeluju na državnim i županijskim natjecanjima, gdje su do danas stekli veliki broj priznanja i zauzeli visoka mjesta među svojim vršnjacima iz drugih škola. U sportska natjecanja bili su uključeni i učenici Područne škole s teškoćama u razvoju, gdje su pokazali zavidne rezultate. U cilju poboljšanja uspjeha učenja i kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog rada, od 1998. godine u školi se njeguje projektna nastava, i na taj način učenici postaju nositelji nastavnog rada, aktivno sudjeluju u svim etapama rada i postaju kreatori aktivnosti u školi.

    osnovna22

Kontakt informacije:

OSNOVNA ŠKOLA ĐURĐEVAC

  • Radno vrijeme knjižnice: 08:00 - 14:00 sati