Muzeju Grada Đurđevca odobrena sredstva za muzejsko-galerijsku djelatnost


Četvrtak, 22. travnja 2021.

Muzeju Grada Đurđevca putem natječaja javnih potreba u kulturi od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, odobrena su sredstva za dva programa u iznosu od 14.000,00 kuna iz područja muzejsko-galerijske djelatnosti. Oni se odnose se na izložbene projekte Krsto Hegedušić i Božidar Bek, a dio izložaba bit će sufinanciran i od Grada Đurđevca.

Izložba o Božidaru Beku biti će dokumentarno-umjetničkog tipa, te će prezentirati ovog povjesničara umjetnosti i pokazati dio umjetničkih radova, posebno onih koji su bili u središtu njegovih brojnih kritičarskih, organizacijskih i društvenih aktivnosti.

Krstu Hegedušića, Muzej Grada Đurđevca predstavit će izložbom o njegovim djelima koja su vezana uz galerijski muzejski fundus, posebno uz Donacije Ivana Lackovića Croate. Iako se u Hegedušićevom opusu posebno ističe interes za društvene probleme, skice, studije, crteži, grafike i slike, djela iz fundusa Muzeja Grada Đurđevca daju uvid i u njegovo bavljenje portretima, pejzažima te naročito primijenjenom umjetnošću. Zahvaljujući njemu danas govorimo o Hlebinskoj školi i „čudu hrvatske naive“ po kojoj je Hrvatska postala prepoznatljiva na svjetskoj umjetničkoj sceni.

Izložbom se također obilježava 120 godina rođenja Krste Hegedušića i time naglašava njegov značaj u povijesti umjetnosti.