Đurđevac po drugi put ugostio udomitelje iz cijele Hrvatske


Ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Ovog vikenda Udruga udomitelja za djecu Osmijeh bila je domaćin 13. nacionalnog susreta udomiteljskih obitelji čiji je glavni organizator Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece. I ovog puta, kao i prije dvije godine, susret je održan ispred utvrde Stari grad u Đurđevcu, te je u nešto manjem broju okupio udomiteljske obitelji s područja cijele Hrvatske.

Teme 13. Nacionalnog susreta su bile Vršnjačko nasilje nad mladima iz udomiteljskih obitelji te Život u udomiteljskim obiteljima tijekom pandemije SARS-CoV-2 virusa gdje su udomitelji imali prilike razgovarati o problemima s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu te dati konstruktivne prijedloge kako bi se isti spriječili.

Susret je održan u sklopu projekta Udomitelji zajedno koji financira Ured UNICEF-a iz Hrvatske i projekta Znanjem protiv vršnjačkog nasilja nad mladima iz udomiteljskih obitelji koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a sve uz podršku Grada Đurđevca.

Otvorenju susreta prisustvovali su gradonačelnik Hrvoje Janči, predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Sadika Grozdanić i Marija Dumančić, voditeljica Odjela za zaštite djece i predstavnicu ureda UNICEF-a Hrvatske, Martina Tomić Latinac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac, Daniel Rupić, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo Klaudija Juranić Klarić, predsjednica Udruge udomitelja za djecu Osmijeh, Dubravka Čordašev i mnogi drugi.

-Đurđevac je odavno prepoznao potrebe za udomiteljstvom. Kao gradonačelnik ponosan sam na naše udomitelje, na brojnost udomitelja i značaj udomiteljstva u našem gradu te im želim zahvaliti što su otvorili svoje domove za sve one koji ih nemaju. U Đurđevcu imamo 29 obitelji koje se bave udomiteljstvom, a koje skrbe o 70-ak djece. Zajedno sa udrugom Osmijeh provodimo projekt Kuća Osmijeha u kojem se osigurava smještaj djece nakon 18-te godine koji tako mogu pronaći svoj životni put, zaposlenje, vlastiti smještaj. Nadam se da će ovaj susret doprinijeti daljnjem poticanju udomiteljstva u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Napomenimo kako je cilj Nacionalnog susreta zajedničko druženje udomiteljskih obitelji Hrvatske, razmjena iskustava te sklapanje novih poznanstva u svrhu razvoja kvalitetnijeg udomiteljstva