Grad Đurđevac prijavio projekt za osiguranje besplatne prehrane za najpotrebitije učenike za 2021./2022. godinu


Utorak, 18. svibnja 2021.

Grad Đurđevac i ove je godine u suradnji s Osnovnom školom Đurđevac prijavio projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva koji je raspisalo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji  i socijalne politike, čime bi se i ponovno osigurala besplatna prehrana za učenike u riziku od siromaštva za nadolazeću 2021./2022. školsku godinu.

Projektom će se osigurati redovita prehrana za 290 učenika, a projekt obuhvaća djecu koja dolaze iz obitelji koje su korisnice prava na doplatak za djecu, djecu iz višečlane obitelji (obitelj s troje i više djece), djecu iz jednoroditeljskih obitelji te djecu iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima, a razlog nije činjenica da su iz višečlane ili jednoroditeljske obitelji.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 291.482,63 kuna, a provodit će se u razdoblju od 10 mjeseci koliko traje školska godina.

Škola i vrtić još su 2017. godine u svoje kuhinje uveli zdravi meni koji obuhvaća zdrave namirnice proizvedene na domaćim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Također je jednom mjesečno organiziran i zdravi doručak za sve učenike škole i vrtićarce.

-Kao što znamo doručak je vrlo važan obrok za školsko dijete, omogućuje nesmetan rast i razvoj djetetova organizma te proizvodnju energije koja mu je potrebna za optimalno funkcioniranje i rad. Želimo da se što više djece hrani u školskoj kuhinji, a ovaj projekt je korak više da i onima najpotrebitijima osiguramo jedan obrok tijekom nastavnog dana - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.