Kolinje, gastronomski festival tradicionalnih podravskih običaja privukao brojne posjetitelje u Svetu Anu


Subota, 2. veljače 2019.

Dvorište oko Društvenog doma u Svetoj Ani danas je bio mjesto gastronomsko zabavne manifestacije Kolinje u Svetoj Ani.

Festival je to podravske tradicije vezane uz svinjokolju, odnosno kolinje. Riječ je o programu koju su organizirali Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca i Mjesni odbor Sveta Ana uz pomoć brojnih udruga.

Posjetitelji su mogli uživati u raznim kolinjskim delicijama. Bilo je tu kolača, čvaraka, krvavica, kolinjskog zelja, svinjskih jetrica te ostalih tradicionalnih delicija vezanih za podravsko kolinje. Za veselu atmosferu pobrinuli su se TS Frontmeni.

– Ovo je druga godina za redom kako smo se okupili odvije u Svetoj Ani na manifestaciji Kolinja, koje je sve rjeđe u našim krajevima. Veliki broj ljudi danas na manifestaciji, pokazuje da je nužno očuvati ovu tradiciju. Sveta Ana kao malo mjesto najbolji je primjer očuvanja te tradicije. Vjerujem i nadam se da ćemo i idućih godina biti odvije na kolinju, ali i na ostalim tradicionalnim običajima za koje se nadam da će opstati – rekao je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca te se zahvalio svim mještanima koji su se uključili u organiziranje manifestacije.

Sudeći po podijeljenim porcijama hrane i nekoliko velikih tepsija ispečenih slasnih zlevanki i kolača organizatori mogu biti zadovoljni.

Dodajmo još kako je u sklopu manifestacije svečano otvorena i restaurirana svetojanska vodenica.