Kuća podrške “Mali princ”: održana početna konferencija projekta i svečano potpisivanje ugovora za izvođenje radova


Utorak, 29. lipnja 2021.

U prostorima utvrde Stari grad održana je početna konferencija projekta i svečano potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji objekta Kuća podrške "Mali princ".

Prisutnima se na početku obratila voditeljica projekta Silvija Lukačin i ukratko predstavila projekt.

Priprema projekta Kuća podrške „Mali princ“ započela je 2016. godine kupnjom nekretnine u Ulici kralja Tomislava u Đurđevcu, odmah do zgrade Odjela za učenike s teškoćama u razvoju. Nakon kupnje zemljišta te uklanjanja potencijalno opasnog objekta, započeta je izrada projektno-tehničke dokumentacije i ishođena građevinska dozvola.

2019. godine otvoren je poziv za dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Unaprjeđivanje infrastrukture za pružanje socijalnih uslugazajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ – natječaj s prijavom po principu „najbržeg prsta“. Projekt je prijavljen u prvoj sekundi čime je osigurano financiranje projekta u 100% iznosu od 14.197.233,46 kune

Korisnik projekta je Udruga Mali princ dok su partneri na projektu Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.

Projektom „Kuća podrške „Mali princ“ izgradit će se i u potpunosti opremiti objekt površine 565 m2, a u njemu će biti organiziran dnevni boravak  namijenjen članovima i korisnicima udruge i stambena zajednica za 8 osoba. Također, uredit će se prostor za slobodno vrijeme u dvorišnom objektu te okoliš s vodenim igralištem.

Upravo prethodno navedene radove izvodit će poduzeće GT-Jura d.o.o. kao najpovoljniji ponuđač u provedenom postupku javne nabave, s kojim je gradonačelnik sklopio ugovor ispred Partnera na projektu – grada Đurđevca.

Ova investicija, osim izgradnje, obuhvaća i opremanje zgrade namijenjene za aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju, rekonstrukciju pomoćnog objekta, uređenje okoliša i nabavu specijalizirane opreme uključujući i vozilo za prijevoz osoba s teškoćama u razvoju.

Zatim je riječ preuzela predsjednica prijavitelja projekta Udruge Mali princ, Kristinka Štefan koja je istaknula koliko projekt znači udruzi, ali i roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Naglasila je kako će se ovim projektom kvaliteta usluga koje pružaju kao udruga podići na novu, višu razinu, a uspostavit će i nove usluge koje dosad nisu pružali poput organiziranog stanovanja uz podršku. Na taj način bitno će se povećati kvaliteta života i uključivanje osoba s teškoćama u razvoju u zajednicu.

- Zgrada će biti u susjedstvu školskog Odjela za učenike s teškoćama u razvoju koju pohađaju naši članovi pa ćemo zapravo imati sve na jednom mjestu – rekla je Kristinka Štefan, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Mali princ.

Predviđeno je da gradnja bude gotova kroz godinu dana i da će stanari u ovo vrijeme biti useljeni u novi prostor. O uspjehu govori i činjenica da je ovaj projekt jedan od 60 odobrenih, a od 500-ak prijavljenih. Čestitam svim projektnim partnerima jer mi u Đurđevcu sada imamo tri takva objekta, a čija je ukupna vrijednost preko 40 milijuna kuna. - kazao je gradonačelnik Janči.

Mladen Podravec, direktor tvrtke GT Jura d.o.o. Virje, kazao je kako je vrijednost radova preko 9 milijuna kuna, te istaknuo kako se veseli izgradnji objekta i budućoj suradnji.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković kazao je kako je Đurđevac socijalno osviješten grad i zajednica koja pomaže osobama u potrebi. - Ovo radimo radi djece, za one koji možda nemaju onakvo djetinjstvo i odrastanje kakvo bi trebali imati. Zato zajednica treba učiniti sve da svi imaju jednake uvjete, a to predstavlja upravo ova kuća. – rekao je Željko Lacković.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac Daniel Rupić čestitao je udruzi na dobivenom projektu u sklopu kojega će dobiti moderan, adekvatan, lijep prostor za provođenje aktivnosti. - Ponosni smo i sretni što možemo kao partner biti dio ovog projekta - rekao je ravnatelj Rupić.

- Ovaj projekt može biti primjer drugim gradovima i drugim općinama kako brinuti za potrebite. – nadodao je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: Kuća podrške „Mali princ“, KK.08.1.3.04.0021

Naziv korisnika: Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“

Partneri:

Grad Đurđevac

Centar za socijalnu skrb Đurđevac

Ukupna vrijednost projekta: 14.197.233,46 kuna

EU sufinanciranje projekta: 14.197.233,46 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 26.4.2016.-26.5.2023.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“  

 

Foto: prigorski.hr