Najslađa priredba na Picokijadi: Pogače, zlevanke, diganke i prkači


Subota, 26. lipnja 2021.

I ove je godine održana tradicionalna i najslađa izložba i degustacija domaćih starinskih kolača te ručnog rada udruga žena Pogače, zlevanke, diganke i prkači, u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i Udruge žena Grada Đurđevca. Ova priredba svake godine okupi velik broj zaljubljenika u tradiciju i slastice, a na ovogodišnjoj izložbi kolača sudjelovalo je oko 40 udruga i izlagača.

Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova ovog dijela Podravine. Izložba kolača poprimila je tradicionalni karakter te je svojim kontinuiranim održavanjem postala regionalno prepoznatljiva. Ova “slatka” priredba promiče starinske vrste kolača te upoznaje posjetitelje s ručnim radovima, starinama, starim običajima i njihovim vrijednostima.

Ove je godine kum izložbe bio popularni pjevač Željko Bebek, koji je službeno otvorio izložbu te svima poželio da uživaju u bogatstvu ponuđenih slastica. U sklopu izložbe održala se i modna revija tradicionalnih pregača te odabir najljepše pregače. Tako je priznanje za najljepšu pregaču pripalo Društvu žena Novigrad Podravski, drugo mjesto pripalo je Udruzi matice umirovljenika Đurđevac, dok je treće mjesto osvojila Udruga Čuvarice kulturne baštine Kladare.