Očekuje se da će TIM 2 Hitne medicinske službe u Đurđevcu krenuti s radom do kraja godine


Srijeda, 22. kolovoza 2018.

Na inicijativu Grada Đurđevca jučer je u prostorima Koprivničko-križevačke županije održan sastanak na temu uspostave TIM-a 2 Hitne medicinske službe u Gradu Đurđevcu i organizacije, te funkcioniranja Doma zdravlja u Đurđevcu.

Sastanku je prisustvovao gradonačelnik Hrvoje Janči, zamjenik župana Ratomir Ljubić, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko - križevačke županije Marija Krajina i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno - socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Nepostojanje Tima 2 hitne medicinske službe u Đurđevcu predstavlja razlog daleko većeg rizika od smrtnog ishoda kod srčanih i drugih izvanrednih stanja, a kada se uzme u obzir da se u vrijeme hitne potrebe Tim 1 nalazi na intervenciji udaljen i do 30 km, te da pacijenti dolaze na zaključana vrata zdravstvene ustanove čak i blaži hitni medicinski slučajevi predstavljaju ugrožavanje života pacijenta.

Na navedeni gorući problem nadležne je više puta upozoravao tadašnji gradonačelnik, a sada saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, te je dopisima još od 2015. godine od Ministarstva zdravstva, Koprivničko-križevačke županije i Zavoda za hitnu medicinu tražio osiguranje TIM-a 2 za područje Grada Đurđevca i okolnih općina.

Na sastanku održanom u studenom 2017. godine, ministar Kujundžić je potvrdio da će TIM 2 u Đurđevcu biti uvršten u novu Mrežu hitne medicinske službe i sufinanciran s 50% troškova od strane Ministarstva zdravstva.

Zbog nemilih događaja u Zaprešiću očekuje se ubrzano pristupanje donošenju nove mreže TIM-a 2  Hitne medicinske službe, te da će na području grada Đurđevca prije kraja godine započeti s radom TIM 2 HMS.

Gradonačelnik Hrvoje Janči na sastanku je istaknuo kako je postignuta suradnja grada,  županije i okolnih općina koje su pokrivene ovom uslugom, te  su spremne  za ravnomjerno sufinanciranje TIM-a 2 hitne pomoći.

Tijekom ljetnih mjeseci u grad su se javljali brojni građani s pritužbama oko funkcioniranja i organizacije rada u Domu zdravlja u Đurđevcu. Svjestan sam problema da u đurđevačkom Domu zdravlja nedostaju i liječnici opće medicine, pedijatri i ginekolozi, ali pronađeno rješenje za zamjene liječnika prilikom ljetnih mjeseci u susjednim jedinicama lokalne samouprave nije prihvatljivo- rekao je gradonačelnik, te tekao kako očekuje da građani više neće morati odlaziti u druga mjesta na preglede.

Novim izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji omogućena je izgradnja stanova za potrebe  deficitarnih zanimanja, uključujući i liječnike te je  Grad spreman osigurati zemljište i dati dodatne pogodnosti za liječnike koji bi došli živjeti i raditi u Đurđevac kako bi se osigurala adekvatna skrb za sve stanovnike đurđevačke Podravine- rekao je gradonačelnik Janči.