Poljoprivredni redar: upozoravaju se građani na dužnost uređivanja zapuštenih površina


Utorak, 1. lipnja 2021.

Podsjećamo sve vlasnike poljoprivrednih površina na području Grada Đurđevca s obzirom da i dalje traje vegetativna sezona, da su dužni redovito održavati poljoprivredne površine, vrtove, oranice, livade, pašnjake, voćnjake i vinograde te provoditi minimalnu razinu obrade i održavanja poljoprivrednog zemljišta na način da se spriječi zakorovljenost i obrastanje višegodišnjim raslinjem.

Poljoprivredni redar redovno obilazi teren i dokumentira sve zapuštene parcele, a dužnost svi vlasnika nekretnina je da uređuju i održavaju svoje površine, te ih drže pod kulturom koja je prijavljena. Ukoliko vlasnik ne uredi površinu u zadanom roku i ne odazove se na poziv slijedi novčana kazna. Stoga pozivamo vlasnike takvih zemljišta da ista urede kako bi izbjegli pokretanje službenog postupka.

Većina vlasnika je uredila svoje zapuštene parcele čim su dobila pisanu opomenu, no mnogi već nakon usmenog upozorenja sami odluče i urede svoje površine.

- Do sada je najviše pritužbi podneseno radi zapuštenih poljoprivrednih oranica i obraslih vinograda. Redovito radimo na uređenju površina u samom centru grada te nastojimo da i ostale površine na području našeg grada i prigradskih naselja budu uređene. Stoga ovim putem pozivam sve građane da prijave neodržavanje susjednih površina radi sprečavanja zakorovljenosti, te nastanka i širenja bolesti i nametnika- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Slučajeve zapuštenih parcela i podatke o vlasnicima istih građani mogu prijaviti na mail: poljoprivredni.redar@djurdjevac.hr, osobnim dolaskom u Grad ili mogu podnijeti pismeni zahtjev za rješavanjem problema.