Hrvatska Sahara: deve i ostala životinjska ekipa ljetne dane provode u opuštanju i uživanju na suncu


Srijeda, 26. kolovoza 2020.

Đurđevačka Hrvatska sahara sa svojim mini životinjskim parkom prava je turistička atrakcija koja svakodnevno privlači brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske.

Danas tako zajedno s devama, žive i konji, magarci, patke mandarinke, kamerunske ovce i koze, vijetnamsko prase i dvije ljame dok ekipu peradi čine kokoši, pijevci, ponosne biserke, kokoši hrvatice kao i gotovo izumrli, Đureki i Katice.

Podsjećamo da su u Đurđevac 2016. godine prvo stigle tri deve, jednogrbi mužjak i dvogrba ženka sa svojim mladunčetom, a godinu nakon još jedan mužjak. Uz pomoć građana, devama su osmišljena prigodna imena, Tomica, Dina, Đurđica i Romeo. Deve su u Đurđevac došle iz Njemačke, a smještene su podno utvrde Starog grada u nastambama Hrvatske Sahare koje su rađene posebno za njih. Za njih se brine tim specijalno obučenih timaritelja koji je zbog njih prošao posebnu obuku na jednoj farmi u Austriji.

U kratkom vremenu postale su velika turistička atrakcija, ali i poznate zvijezde. Prva velika uloga deva je bilo sudjelovanje na adventskim događanjima u Đurđevcu. No, to je bio samo početak. Interes za deve i Đurđevačke pijeske pokazale su i filmske produkcije pa su Đurđevački pijesci odabrani kao lokacija za snimanje filma o Anti Gotovini čiji je redatelj Antun Vrdoljak, a u glavnoj ulozi Goran Višnjić. Deve su od tada dobile uloge i u nekoliko glazbenih spotova.

Naše deve ove ljetne mjesece provode odmarajući u pijesku i uživajući u toplim i sunčanim danima, a Tomica ipak više voli valjanje u blatu. Posebno vole komadiće kruha ili voća, a vole biti i u centru pozornosti pa se čak i namještaju prilikom fotografiranja.

Svi koji žele posjetiti veselu životinjsku ekipu iz sahare mogu to učiniti svakim danom od 12 do 18 sati, a vikendom, blagdanima i školskim praznicima od 10 do 18 sati. Ulaznice se prodaju u utvrdi Stari grad, a uz kupljenu ulaznicu ostvaruje se popust od 5 posto na cijene pića i dnevnog menija u Restoranu i pivnici Stari grad, a najviše do 20 posto koliko ostvaruju obitelji s dvoje djece.