Na Međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva đurđevčanke se okitile zlatom i srebrom


Četvrtak, 17. listopada 2019.

Članice Udruge žana grada Đurđevca sudjelovale su na ovogodišnjem Interslastu, 8. Međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, a koji je u utorak održan u Tuhelju.

Članica Udruge žena grada Đurđevca Brankica Balabanić, osvojila je prvo mjesto i dobila posebno priznanje za svoju pogačo z oreji koju je prelila medom. Pogača z oreji je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro grada Đurđevca, koju su Đurđevčanke za ovaj gastro-kongres uspješno prilagodile temi i prelije je medom.

Osim toga, žiri-gastro novinara je Veroni Lenhard dodijelio srebrnu medalju, odnosno Srebrni Cromed, za njene izvrsne medenjake obogaćene kajenskim paprom, dok se Marina Ređep također okitila srebrom. Žiri profesionalaca, točnije žiri Hrvatskog kuharskog saveza, te Saveza slastičara RH i profesionalnih slastičara dodijelio joj je Srebrni Interslast za njenu posebnu tortu sa medom lipe. Inače, Đurđevčanke su se izvrsno predstavile ne samo pogačom z oreji i medenom tortom s medom lipe, nego i medenom  pitom s medom kestena, te medenjacima  s cvjetnim medom i egzotičnim začinima: kajenskim paprom,đumbirom i cimetom. Izvrsne slastice, za koje su med osigurali domaći pčelari PD „Bagrem“ iz Đurđevca, pekle su i prezentirale Mirjana Mišulin, Marija Kožar, Slavka Baković, Brankica Balobanić, Verona Lenhard, Ljubica Dobravec, Marina Ređep, Sonja Janković i Ljiljana Crvenković.

O tradicionalnom pčelarenju, kvalitetnom medu u Đurdevcu i đurdevačkoj Podravini, o PD Bagem i Klasteru pčelara Podravina, Medvenom denu i medvenom školskom đurđevačkom doručku, o Picokijadi s izložbama kolača, te o tradicijskim kolacima s medom, na Interslastu je zapaženo predavanje imala Anđela Lenhard Antolin.

Ako se spomene da je na ovogodišnjem „Interslastu“ bilo je 350 sudionika, ne samo iz RH, nego i iz Italije, Nigerije, Austrije, Srbije i Slovenije, onda je uspjeh Đurđevčanki to veći i važniji.

Logističku potporu članicama Udruge žena grada Đurđevca dali su Turistička zajednica grada Đurđevca, Pčelarska udruga Bagrem, Klaster pčelara Podravina, te JVP Đurđevac.