Video: najavljena spektakularna Picokijada i prikaz Legende o Picokima


Ponedjeljak, 20. lipnja 2022.

U zadnjem smo tjednu pripreme za Picokijadu koja kreće ovaj vikend. Podsjećamo da tokom Picokijade kroz Đurđevac prođe i do 40.000 posjetitelja dok ih je na scenskom prikazu oko 15.000, a preko 3.000 ljudi sudjeluje u organizaciji i održavanju manifestacija.

Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, počasni građanin Grada Đurđevca i Đurđevčanin po porijeklu, te dosadašnji višegodišnji redatelj Legende o Picokima, poznatu priču o lukavstvu starih Đurđevčana koji su ispaljenim picokom u turski tabor, prividom izobilja prevarili silnika Ulama-bega, režirat će je i ove godine, posljednjega vikenda u lipnju, odnosno u subotu u 26. lipnja.

- Ovo je najvažnija priredba Picokijade, koja je Gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Kulturni amateri i  članovi brojnih udruge Grada Đurđevca, naših prigradskih naselja, te susjednih općina i županija, koji sudjeluju u scenskom prikazu opet će izvesti priredbu za pamćenje - istaknuo je predsjednik Organizacijskog Odbora Željko Lacković.