Đurđevčani naučili kako planiranjem i projektiranjem živjeti u skladu s prirodom


Ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

U organizaciji Festuca društva za uljepšavanje grada Đurđevca u petak je u Interpretacijskom centru Picokijade održano uvodno predavanje o permakulturi. Predavač Ivan Gregov iz Ureda za permakulturu je zainteresirane slušače upoznao s  osnovnim načelima permakulture, te im predstavio glavne razloge za permakulturu i primjere primjene permakulture domaćih entuzijasta s područja Hrvatske i iz susjednih zemalja.

Permakultura je “paket” vještina za praktičan održiv život. Nastala početkom 70-ih godina u Australiji kao odgovor na probleme industrijskog poljodjelstva, danas je prihvaćena u svakom kutku svijeta, kao jedan od najkonkretnijih recepata ili mogućih izlaza iz krize okoliša i resursa. No i izvan “zelenog” razmišljanja, permakulturna rješenja su širom svijeta naišla na prihvaćanje među onima koji grade jeftino, vrtlare zdravo ili unapređuju energetiku svojeg kućanstva, čineći time boljom svoju kvalitetu života.

Mnogima od njih permakultura je poslužila i kao osnova za sljedeće zanimanje, organizaciju farme ili poduzetnički projekt, a u zemljama sa najdužom tradicijom, poput Velike Britanije, permakulturni stručnjaci se konzultiraju i kod planiranja infrastrukturnih ili regionalnih projekata.

Ako ste zabrinuti ne zamo za budućnost Planeta, već i za naš opstanak i kvalitetan život na njemu, permakultura bi vam zasigurno mogla ponuditi neke odgovore, i to već u petak kada će se održati uvodna radionica o permakulturi.