Šarene pisanice najavile dolazak Uskrsa


Nedjelja, 25. ožujka 2018.

U prepunom predvorju Doma kulture prezentirano je sve blago rada ljudskih ruku u očuvanju kulturne baštine ukrašavanja uskrsnih jaja- pisanica. U organizaciji udruge Peski-Art Đurđevac održana je četvrta po redu izložba pisanica Uskrsu ususret na kojoj je sudjelovalo 38 izlagači iz čak pet županija sjeverozapadne Hrvatske.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči , te je istaknuo važnost čuvanja i očuvanja tradicije i tradicijske kulture. Pohvalio je rad svih izlagača te čestitao Udruzi Peski -Art na provođenju ove i ostalih manifestacija koje sad već postaju pomalo i tradicionalne.

Predgovor za katalog je napisala i vrlo nadahnuto o svojem viđenju i sjećanjima u djetinjstvo doživljaja Uskrsa učiteljica u Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac Marijana Kralj čiji su učenici izveli priredbu Uskrsna visibaba i oduševili sve prisutne.

U glazbenom dijelu otvorenja izložbe nastupio je Glazbeni sastav Gorbonuk iz Kloštra Podravskog i svojim sjajnim višeglasnim pjevanjem također izmamio veliki pljesak i pohvale.

Uskrsu ususret 2018. izložba je ručno rađenih i ukrašavanih pisanica s naglaskom na tradiciju, a u želji promocije i očuvanja nematerijalnog kulturnog dobra upisanog u Ministarstvu kulture RH, ali i izrade pisanica novim i modernim tehnikama. Brojni izlagači pokazali su maštovitost, kreativnost, vještine i znanja vlastitih kreacija, ali i tradicijskog znanja koje su im prenijele njihove mame, bake i učiteljice, a izlagači su osim što su pokazali što znaju i razmjenili iskustva, družili se i upoznali te najavili suradnju i razmjenu iskustava i nadalje uz  namjere organizacije sličnih manifestacija u svojim sredinama, čime je cilj izložbe u očuvanju i širenju tradicije ispunjen. To opravdava našu namjeru da ovu manifestaciju održavamo i organiziramo i nadalje- rekao je predsjednik udruge Franjo Mihočka.

Na kraju izložbe proglašeni najbolji su izlagači, a to su:

  1. mjesto -Jelena Volarić iz Dubrave (Vrbovečke)
  2. mjesto-Ivica Gregurec iz Ivanić Grada
  3. mjesto-Kulturna udruga „Sveti Martin“ iz Dubrave (Vrbovečke)