Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica


Ponedjeljak, 7. lipnja 2021.

U četvrtak, 10. lipnja Zaklada Ana Rukavina održati će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Đurđevcu.

Akcija u Đurđevcu održati će se od 13,30 do 15,30 sati u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac (Trg sv. Jurja 1). Ova akcija upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira se treću godinu za redom u suradnji sa Ivanom Domišljanović i Matejom Sinković Janći kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Mole se potencijalni darivatelji da prilikom upisivanja drže razmak od 1,5 do 2 metra, da nose maske za lice i da se koriste dezinficijensima koje će biti osigurani na ulazu te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i slično, zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju.

Svi zainteresirani građani koji nisu u mogućnosti doći na ovu akciju na internetskoj stranici Zaklade Ana Rukavina mogu pronaći točne lokacije i radno vrijeme osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj u kojima je trajno omogućen upis u Hrvatski registar: https://zaklada-ana-rukavina.hr/transfuzijski-centri/