Đurđevac prvi prijavljuje aglomeraciju: izgraditi će se vodno komunalna infrastruktura vrijedna 280 mil. kn


Srijeda, 10. listopada 2018.

Komunalijama Đurđevac upućen je dugo očekivani Poziv za prijavu EU projekta Izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete.

Nakon gotovo četiri godine rada na projektu vrijednom 6,9 milijuna kuna koji se financirao iz Kohezijskog fonda EU, u Komunalije d.o.o. Đurđevac danas je i službeno pristigao Poziv na dostavu prijave za EU projekt Izgradnja vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete čiji radovi se procjenjuju na 280 milijuna kuna.

Ovim Pozivom ispunjeni su svi uvjeti za apliciranje navedene projektne dokumentacije na Kohezijski fond EU-a, a nakon administrativne provjere dokumentacije očekuje se sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za radove koji će se odvijati u razdoblju od 2019. do 2023. godine.

Cilj projekta  je svim građanima osigurati dostupnost pitke vode i sustava zbrinjavanja otpadnih voda odnosno zaštita okoliša i vodnih resursa kojima ovo područje obiluje. Na području Grada nalazi se jedan od najvećih vodonosnika u Europi i izrazito je važno očuvati takvo prirodno bogatstvo te činjenicu značaja pitke vode u budućnosti.

Projektom je financirana i izgradnja svih preostalih vodovodnih i kanalizacijskih priključaka, što znači da će oni građani koji još nemaju priključak, besplatno dobiti priključak na vodu, ali i na kanalizaciju.

Ukupno će se  izgraditi i zamijeniti 33 km vodovodne mreže i 80 km kanalizacijske mreže i pritom izgraditi 3.350 vodovodnih priključaka i  3.770 kanalizacijskih priključaka.

- Osim što je Grad uspješan u povlačenju EU sredstava, uspješne su i naše Komunalije. Ovo je samo jedan, ali najveći od projekata kroz koji želimo riješiti kompletno pitanje vodno komunalne infrastrukture na području grada i prigradskih naselja. Preko Aglomeracije riješit ćemo Budrovac i Čepelovac, a kroz zaseban projekt izgradnje sustava odvodnje koji su već Komunalije prijavile Suhu Katalenu. Priprema se i dokumentacija za ostala prigradska naselja. U ulicama gdje prođemo s radovima na Aglomeraciji planirana je izgradnja novih pješačkih staza, a nastavljamo i s projektom uređenja kolnih prilaza - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči. Gradonačelnik je pohvalio direktora Komunalija Tomislava Kolarića i njegov projektni tim za uspješnu pripremu projekta koja je trajala četiri godine, a sama projketna dokumentacija koštala je oko 6 mil. kn što je osigurano iz fondova EU.

-Bez imalo skromnosti možemo reći da smo otišli daleko ispred Koprivnice i Križevaca. Đurđevac je što se tiče projekta aglomeracije minimalno dvije godine ispred Koprivnice i Križevaca, unatoč činjenici da kod nas radi mali broj ljudi. Predano smo uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose na 750 čestica. Riješeno je i more dokumentacije, ishođene su potrebne građevinske dozvole i suglasnosti, a sada je stigao i poziv za prijavu projekta. Zadovoljni smo i uskoro očekujemo potpis ugovora, raspisivanje javne nabave, te početak radova – rekao je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Ovim projektom obuhvaćena je izgradnja:

  • Kanalizacija u Budrovcu i Čepelovcu, te preostalom dijelu u Đurđevcu.
  • Rekonstrukcija vodovoda u Đurđevcu te izgradnja vodospreme u Čepelovcu bitne za ekonomično poslovanje vodoopskrbe.
  • Kanalizacija u Općini Kloštar Podravski koja obuhvaća naselja Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac i  Kozarevac sa dogradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Podravskim Sesvetama. Zatim izgradnja sekundarnog vodovoda u Prugovcu i Kozarevcu.
  • Kanalizacija u Općini Novigrad Podravski koja obuhvaća naselja Delovi i dio Novigrada Podravskog s izgradnjom spojnog kanalizacijskog cjevovoda premauređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Virju kao i dogradnju istoga.
  • Kanalizacija u Ferdinandovcu i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.
  • Kanalizacija u Općini Virje koja obuhvaća naselja Šemovci i Hampovica.

Foto: Matija Gudlin