Grad Đurđevac mjerama obnove potiče ostanak i doseljavanje obitelji: do sada isplaćeno 210 tis. kuna


Četvrtak, 18. kolovoza 2022.

Grad Đurđevac i ove je godine u svom Proračunu osigurao sredstva za sufinanciranje obnove i gradnju obiteljskih kuća, a putem niza donesenih mjera želi se potaknuti što više mladih obitelji na ostanak i doseljavanje na područje grada i prigradskih naselja.

Do sada je u ovoj godini isplaćeno ukupno 210.000,00 kuna bespovratnih sredstava za 12 obitelji po Programu obnove i gradnje, a još je 5 zahtjeva u obradi te se čeka dostava dokumentacije o obavljenim radovima.

Sufinanciranje se odobrava mladim obiteljima za gradnju temelja novog stambenog objekta u ulicama gdje se popunjavaju slobodne parcele unutar niza obiteljskih kuća, te u slučaju kada vlasnik sruši postojeću te izgradi novu kuću u ulicama gdje postoji izgrađena komunalna infrastruktura, a subvencija iznosi 25.000,00 kn. Za nastavak gradnje na postojećim temeljima ili dovršetak gradnje objekata koje se nalaze u visokom roh bau stanju duže od deset godina odobrava se iznos od 25.000,00 kn.

Za uređenje fasade na obiteljskim kućama na kojima postoji termo fasada može se ostvariti subvencija u iznosu od 10.000,00 kn, dok je na stambenim zgradama to 5.000,00 kuna po stambenoj jedinici, a ista se odobrava i podnositeljima koji su stariji od 45 godina.

-Program i mjere smo posložili prema interesu i potrebama naših sugrađana kako bi što veći broj obitelji mogao koristiti mjere za obnovu i gradnju jer razvoj grada i zajednice temelji se upravo na obiteljima koje se odlučuju na život u njemu- pojasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Grad Đurđevac nudi još niz zanimljivih mjera i programa pa se tako i dalje sufinancira nabava ukrasnog pijetla za krov, rušenje opasnih ograda građenih od teških materijala, tu je i sufinanciranje rušenja zapuštenih i opasnih kuća, a vlasnike koji se odlučuju na gradnju nove kuće na mjestu gdje je srušena kuća iz registra zapuštenih kuća, u potpunosti se oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa.

- U posljednje vrijeme zabilježen je sve veći trend doseljavanja mladih obitelji s djecom na područje grada i prigradskih naselja koje grade nove ili kupuju starije kuće koje potom obnavljaju te tako doprinose vizualnom uređenju i životu grada, a to je najveći dokaz uspješnosti naših mjera- rekao je predsjednik vijeća Željko Lacković.

Zahtjevi se zaprimaju i dalje, a sve detaljnije informacije o navedenim subvencijama i mjerama možete dobiti na broj telefona 048/811-052 ili svoj upit možete poslati na mail: grad@djurdjevac.hr.