Grad Đurđevac, županija i susjedne općine prijavit će projekt gradnje novog doma za osobe starije životne dobi u Đurđevcu


Ponedjeljak, 6. veljače 2023.

U prošlotjednim Gradskim temama Podravskog radija gostovali su gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

-I prije nego što je raspisan javni poziv za prijavu izgradnje domova za starije i nemoćne Grad Đurđevac je pokrenuo inicijativu za gradnju takvog objekta za potrebe grada i okolnih osam općina. Sa županijom smo dogovorili partnerstvo na projektu, a zajednička želja nam je da se što više okolnih JLS-ova uključi u ovaj projekt kako bi se osigurali dodatni kapaciteti za smještaj starijih osoba uz kapacitete koje općine i Grad Đurđevac osiguravaju provođenjem drugih projekta- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Inicijativi su se priključile sve okolne općine kao partneri, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije, dok je potrebno zemljište za provedbu projekta osigurao Grad Đurđevac u neposrednoj blizini Doma zdravlja. Obzirom na vrlo kratke rokove pripreme i ograničena sredstva natječaja u ovom trenutku nije moguće procjenjivati ishod prijave.

- Dom bi trebao biti klasičnog tipa i obuhvatiti sve usluge koje su namijenjene za starije osobe. Trenutačno u provedbi imamo projekt Centara za osobe sa invaliditetom smješten u zgradi bivše Gradske uprave, a namijenjen je za osobe sa invaliditetom i starije osobe. Ova dva projekta zapravo će nadopunjavati jedan drugoga- rekao je gradonačelnik.

-Korisnici ustanove bili bi stanovnici s područja prijavitelja, a cijena smještaja bila bi sufinancirana od strane grada ili općine s područja korisnika, te županije u ukupnom iznosu od 50% ekonomske cijene smještaja kako bi se osiguralo funkcioniranje takve jedne ustanove. Prema sadašnjim procjenama, ekonomska cijena iznosi oko 6.000 kuna, ali očekujemo da će ona biti i niža s obzirom da će dom biti energetski neovisan. Zahvaljujemo svima koji sudjeluju i podržavaju ovaj projekt, a nakon podnesene prijave će se moći iznositi detaljniji podaci o projektu- rekao je predsjednik Lacković te je ponovio kako ne postoji lista koja bi bilo kome omogućila prvenstvo pri upisu.

-Onog časa kada Centar za osobe sa invaliditetom i starije osobe dobije svoju oblik i definiraju se socijalne usluge koje će se pružati, koje još uvijek ne znamo jer ih nadležno ministarstvo nije raspisalo tek tada će se napraviti kategorije, te će se objaviti uvjeti za upis koji će se bodovati kod svakog pojedinog potencijalnog korisnika. Dakle, nema lista te nije moguće rezervirati mjesto u domu. Cijeli proces će biti maksimalno transparentan te će o tome biti svi pravovremeno izvješteni- dodao je predsjednik.