Jačanje vidljivosti: Podravinoteka dobila nove proizvode s oznakom Kvaliteta Podravine


Petak, 14. rujna 2018.

Jučer je prostorijama Grada Đurđevca održano prvo organoleptičko ocjenjivanje proizvoda za dodjelu oznake Kvaliteta Podravine.

Povjerenstvo se sastoji od tri člana od kojih je svaki od njih stručnjak u svome području, a svojim znanjem i iskustvom sudjeluju u odlučivanju o dodjeli oznake. Povjerenstvo za ocjenjivanje proizvoda ocjenilo je 15 proizvoda iz grupa: voćno vino od višnje, med (razne vrste), suhe miješane kolače, orahe, mahune te češnjak, a u narednim danim bit će objavljeni proizvođači koji zadovoljavaju kriterije za dodjelu oznake te će s njima biti sklopljeni ugovori o korištenju znaka.

Podsjećamo da je oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih proizvoda s područja Podravine. Svrha oznake je zaštita, očuvanje i promocija, s ciljem poticanja proizvodnje, podizanja kvalitete i što boljeg plasmana na tržištu. Domaći proizvođači nastupaju na raznim sajmovima kako u Podravini tako i diljem Hrvatske te će ovom oznakom proizvodi dobiti na prepoznatljivosti, potvrditi njihova kvaliteta te će kupci biti sigurni u izvornost i kvalitetu proizvoda koje kupuju.

Domaći proizođači zajednički nastupaju pod nazivom Podravinoteka u kojoj se posjetiteljima nudi bogata enogastronomska ponuda na jednom mjestu. Podravinoteka je po prvi put prezentirana u Zagrebu na Adventu, te u Đurđevcu za vrijeme Picokijade. U velikom klimatiziranom šatoru uz samu utvrdu Stari grad posjetitelji su mogli degustirati i kupiti vrhunske domaće proizvode podravskih OPG-ova. Domaći mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate delicije, vrhunski ekološki med, voćna vina, Vina s peskov i brojni drugi podravski proizvodi naših vrijednih poljoprivrednika zasigurno zaslužuju zajedničku oznaku kvalitetu pod kojom će ih moći prepoznati kupci.

Za dodjelu se mogu i dalje prijavljivati proizvođači proizvoda s područja Podravine (od Ludbrega do Pitomače), odnosno pravne i fizičke osobe koje imaju sjedište u Podravini i/ili koji svoju djelatnost obavljaju u Podravini. Za dodjelu oznake se mogu prijaviti proizvodi iz slijedećih kategorija proizvoda: vino i voćna vina, rakije i likeri, med i pčelinji proizvodi, svježe voće i povrće, prerađevine od voća i povrća, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, kolači, proizvodi od (industrijske) konoplje, žitarice i proizvodi od žitarica.

Prijave se zaprimaju tokom cijele godine a obrazac prijave i potrebnu dokumentaciju možete naći u nastavku: