Kuća osmijeha: i dalje ćemo mladima iz udomiteljstva pokušati olakšati ulazak u svijet odraslih


Srijeda, 18. svibnja 2022.

U prostoru Hostela Borik u Đurđevcu održana je završna konferencija za projekt Kuća osmijeha kroz koji je osiguran smještaj za udomljenu djecu koja nakon 18 godina odlaze iz udomiteljskih obitelji. Projekt je vrijedan 1,2 mil. kuna, a u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije.

Projektom je u cijelosti opremljen stambeni prostor koji koriste mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, održane su edukacije i radionice kroz koje je pružena adekvatna stručna pomoć udomiteljima i mentorima, te psihoedukativna podrška udomljenoj djeci i mladima. U sklopu projekta mladima je bila na raspolaganju i  pomoć mentora, mogućnost upisa u autoškolu te polazak tečaja za računalnog operatera kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

– Sretni smo, ali malo i tužni što je došao kraj ovom predivnom projektu. Korisnici su zadovoljni i sretni, oni smješteni u Kući osmijeha dobili su kompletnu pomoć i podršku. Udomitelji su također zadovoljni stručnom podrškom i sada naša djeca imaju nadu kad znaju kuda će nakon 18-te godine. Imamo još puno ideja i prijavljivat ćemo se dalje na projekte i veliko hvala na svemu Gradu Đurđevcu, Centru za socijalnu skrb i našim udomiteljima– poručila je.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac Daniel Rupić čestitao je Gradu Đurđevcu i Udruzi udomitelja na realizaciji uspješnog projekta. Možemo biti ponosni na djelovanje udruge i članova, a država ipak ne osigurava dovoljnu podršku - rekao je.

– Mi smo kao sredina socijalno veoma osviješteni, to se vidi na svim projektima koje provodimo. Puno smo radili po pitanju socijalnog statusa u gradu. Kroz ovaj projekt omogućili smo podršku 6o-ak sudionika, od udomitelja do udomljene djece i mladih koji su izašli iz sustava skrbi, a glavne aktivnosti projekta provodit će se i dalje uz potporu Grada. I dalje ćemo mladima iz udomiteljstva pokušati olakšati ulazak u svijet odraslih. Postoji želja za trajnijim rješavanjem ovog pitanja na još kvalitetniji način. Pripremamo se za nove natječaje koji su u najavi i mi ćemo za njih biti spremni. Želimo da se osiguraju dodatni prostori za rad udruge i za aktivnosti koje provodi udruga te za smještaj mladih – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Službeni završetak projekta bit će 1. lipnja 2022. godine.

Ovaj događaj jedna je od aktivnosti projekta UP.02.2.2.06.0116 Kuća osmijeha koji je ugovoren unutar natječaja Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Provodi ga Grad Đurđevac u suradnji s partnerima Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.175.081,44 kn, te je 100% financiran od strane Europske unije.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020”.