Ljeto u Dječjem vrtiću Maslačak: Lavići učili o morskim životinjama


Nedjelja, 25. srpnja 2021.

Ovih tjedana mališani iz odgojne skupine Lavići Dječjeg vrtića Maslačak proučavali su temu Morskih životinja. Odgajateljice su pomoću raznih fotografija djeci pokazale koje životinje žive u moru, koje su oni potom morali imenovati. Razgovorom o morskim životinjama te čitajući razne slikovnice o moru, djeca su razvijala iskustva o predmetnoj, prirodnoj i društvenoj sredini.

Kroz zajedničku likovnu aktivnost oslikali su more i morsko dno te na njega nalijepili razne morske životinje i sve što mogu pronaći u moru. Zatim su pomoću košarica od muffina, tempera i kolaža djeca napravila svoju hobotnicu, a ljepljenjem ljuskica raznih boja ukrašavali su svoje morske ribice.

Istražujući kutiju s morskim dnom djeca su proučavala što se sve nalazi u njoj, a posebno su im bile zanimljive biljke od čupave žice te hobotnica koja visi. Stjecanjem iskustva istraživanjem odnosa i veza među pojavama mališani su proučavali svjetleću školjku koja ih se posebno dojmila.

Razvijajući pamćenje djeca su pronalazila iste sličice morskih životinja te pecala ribice pomoću štapova na magnet i razvrstavala ih u tuljce s istom bojom. Na taj način razvijali su preciznost pokreta.

Ovim aktivnostima, odgajateljice su djeci pružile uvid u morski svijet te im na taj način približile koje sve životinje obitavaju u moru.