Maslačak za sve 2: uz unaprjeđenje postojećih kraćih programa osiguran poslijepodnevni rad vrtića


Ponedjeljak, 24. siječnja 2022.

Maslačak za sve - faza 2 nastavak je projekta unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Maslačak čija provedba aktivnosti je započela u siječnju ove godine. Projektom je osiguran poslijepodnevni rad đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak za jednu mješovitu grupu od 20 djece, unaprjeđenje postojećih 11 kraćih programa te uvođenje programa senzorne integracije i integriranog Montessori program.

Potreba za poslijepodnevnim radom vrtića rezultat je trendova suvremenog obiteljskog života, te je novo radno vrijeme dobro došlo obiteljima gdje oba roditelja rade. – Uz uvedena dva nova programa, projektom se unaprijedilo i 11 postojećih kratkih programa, a to su engleski i njemački jezik, likovna, informatička, sportska i glazbena radionica, etno-tradicijska i vjerska grupa, eko grupa, rad s darovitom djecom i program potpore roditeljima  – rekla je ravnateljica Marija Čupen Tomica i dodala kako se poslijepodnevni rad planira u vremenu od 11 do 21 sat.

Dječji vrtić Maslačak trenutno pohađa 283 mališana podijeljenih u 15 odgojnih skupina, a novi i poboljšani programi bit će besplatni za polaznike te će veći broj roditelja biti u mogućnosti priuštiti svojoj djeci stjecanje novih znanja i vještina. Također, putem projekta će se zaposliti 10 novih osoba te educirati i usavršiti kapaciteti 20 odgojitelja i stručnih suradnika kroz niz edukacija.

-Svake godine u naš vrtić upisuje se sve više djece što je samo pokazatelj da su brojni roditelji prepoznali kvalitetu rada naših odgojitelja s djecom, mogućnosti upisa djece u dodatne programe prema interesu djece i visoki materijalni standard koji je zasigurno rijetkost u Hrvatskoj.  Želja nam je da se što više djece uključi u kraće programe jer je razdoblje od 3 godine starosti izuzetno podobno za razvoj usvajanja stranih jezika i razvoj kreativnosti čemu se daje poseban naglasak pri provedbi kraćih programa. Sredstva za ovaj projekt osigurana su iz EU fondova tako da je pohađanje kraćih programa besplatno - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te se zahvalio svim zaposlenicima vrtića koji su radili na pripremi i prijavi ovog projekta.

Grad Đurđevac je ovaj projekt prijavio u partnerstvu s Dječjim vrtićem Maslačak, a ukupna vrijednost projekta je 4,3 milijuna kuna koji će se u cijelosti financirati iz Europskog socijalnog fonda, dok je trajanje samog projekta 20 mjeseci.