Najmlađi službeno zatvorili ovogodišnju Picokijadu: vrtićarci publici pokazali Zakaj nam vele Picoki


Nedjelja, 26. lipnja 2022.

U sklopu Picokijade održano je 40-ak različitih povijesnih, kulturnih, folklornih, etnografskih, gastronomskih, sportskih i glazbenih programa. Brojni Đurđevčani i njihovi gosti tokom tri dana uživali su i plesali uz hitove Zvonka Bogdana i Tonija Cetinskog, a večeras ih za kraj očekuje koncert Opće opasnosti.

Službeno zatvaranje Picokijade počelo je povorkom sudionika Male Picokijade od Posjetiteljskog centra do utvrde Stari grad. Program Male Picokijade vodila je naša poznata voditeljica Anđela Lenhard Antolin, a u programu su nastupile mažoretkinje Grada Đurđevca, Dječja skupina KUD-a Petar Preradović i Plesni klub Đurđevac.

Polaznici dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac i ove su godine pred oduševljenom publikom ispred utvrde Stari grad uprizorili Legendu pod nazivom Zakaj nam vele Picoki. Pjesmom i scenskim pokretom mali su Đurđevčani pokazali publici Zakaj nam vele Picoki, ali i to da se u Gradu Picoka tradicijska baština čuva i promiče od malih nogu.

Picokijadu je službeno zatvorio gradonačelnik Hrvoje Janči preuzevši ključeve grada od kapetana Željka Kožarića, koje je zatim predao malom kapetanu iz Dječjeg vrtića Maslačak na čuvanje. Ovom prilikom se zahvalio svima sponzorima, pokroviteljima i svim udrugama te pojedincima koji su pomogli u organizaciji ove najveće kulturne kontinentalne manifestacije.

Nastupe najmlađih sudionika Picokijade uz brojne roditelje, djedove i bake, iz publike je pratio i saborski zastupnik ujedno i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebrak sa svojom obitelji.

U čast svečanog zatvaranja Udruga sv. Juraj je priredila topovsku kanonadu branitelja grada te je tako oduševila i iznenadila sve okupljene.

I posljednji dan Picokijade bio je upotpunjen raznim kulturno zabavnim događanjima. Popodne je održana tradicionalna povorka aranžiranih kola Podravina od leta koja je publiku podsjetila na zaboravljene stare običaje, zanate, nošnje, radove i način života. Lovački dom Mičetinac bio je rezerviran za Lovački zestanek, natjecanje lovaca u gađanju na glinene golubove. Posjetitelji su i danas mogli uživati u domaćim proizvodima u sklopu Podravinoteke, a izabrani su i najlepši pevci Podravine.