Obnova posjetiteljske infrastrukture i čišćenje Geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci


Ponedjeljak, 29. kolovoza 2022.

U posebno geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci u tijeku su radovi na čišćenju i obnovi komunalne posjetiteljske infrastrukture koja je postavljena u sklopu projekta prirodne baštine.

Radove obavljaju djelatnici zaposleni preko javnih radova, a ovaj mjesec krenuli su i radovi na skidanju nepješčarske vegetacije s pijeska. Radovi na daljnjem čišćenju i uređenju će se nastaviti do kraja mjeseca, a skidat će se površinski sloj humusa koji sprečava da pijesak bude vidljiv.

Posebno zaštićeni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijeci su prirodni biser s jedinstvenom florom i faunom koji je sve češće odredište turistima i izletnicima tradicionalno se svake godine nekoliko puta čisti od vegetacije koja ugrožava zaštićene biljke koje obitavaju na tom području.

Podsjetimo da okosnicu projekta prirodne baštine čine ulaganja u Đurđevačke pijeske, a opremljena je nova poučne staze, izgrađen je hostel u Boriku za provođenje škole u prirodi te je obnovljen i opremljen Posjetiteljski centar.

Posjetiteljski centar privlači posjetitelje iz cijele Hrvatske i šire, a njegova posebnost je da uz interaktivne i digitalne cjeline znanstveno-popularnog stila, prikazuje i kulturnu baštinu Podravine kroz priče, bajkovite likove, igre, kazališnu predstavu i igrokaze.