Projekt Zaželi prošao prvu stepenicu provjere: čak 31 gerontodomaćica brinut će o 250 starijih sugrađana


Petak, 1. srpnja 2022.

Grad Đurđevac i ove je godine na otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda prijavio projekt pod nazivom Zaželi – program zapošljavanja žena kojega je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Ovih dana stigla je potvrda da je projekt prošao prvu stepenicu provjere te se uskoro očekuju odluka o financiranju i početak provedbe aktivnosti.

Preko projekta Grad Đurđevac će zaposliti čak 31 gerontodomaćicu, koje će pružati podršku našim starijim sugrađanima kojima je potrebna pomoć i potpora kod nabavke lijekova, čišćenja, odlaska liječniku i sličnih poslova, a kojima će žene zaposlene u projektu pružati takvu vrstu potpore s ciljem sprječavanja prerane institucionalizacije i poboljšanja kvalitete živote. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,5 mil. kuna.

-Na području grada Đurđevca i naših prigradskih naselja živi velik broj starijih i nemoćnih građana kao i osoba u nepovoljnom položaju kojima je potrebna pomoć pri svakodnevnim aktivnostima. Već godinama surađujemo s Centrom za socijalnu skrb Đurđevac i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Đurđevac na ovakvim socijalnim projektima i tako poboljšavamo standard života, ne samo u gradu već i u našim prigradskim naseljima. Projekt osim što ima izuzetno velik značaj za naše korisnike, ima i dodatne koristi jer će biti otvoreno novo 31 radno mjesto za žene- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Grad Đurđevac do sad je proveo tri ovakva projekta u suradnji s partnerima u sklopu kojih su bile zaposlene gerontodomaćice, a svake godine se povećava broj korisnika.

- Na ovaj način utječemo i preveniramo da velik broj naših starijih sugrađana prerano odlazi u staračke domove. Naši sugrađani često se javljaju kako bi provjerili status projekta te jedva čekaju da gerontodomaćice započnu sa svojim radom, što nam govori da su zadovoljni provedbom ovakvih projekata i pomoći koju im pružamo – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.