Razvoj poduzetništva: Grad Đurđevac isplatio 165 tis. kn bespovratnih potpora poduzetnicima


Ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Grad Đurđevac je u ovoj godini isplatio 165.000,00 kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima preko Programa poticanja poduzetništva, a zahtjevi se zaprimaju i dalje. Podsjećamo da program sadrži čak 27 modula odnosno mjera koje poduzetnici mogu iskoristiti.

-Poduzetnici su do sada najviše koristili mjeru financiranja zakupa poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru, te mjeru za nabavu opreme i strojeva. Sufinanciranje nabave opreme, alata i strojeva iznosi 50%. Poduzetnici za proizvodne djelatnosti mogu ostvariti potporu u iznosu najviše do 35.000,00 kuna dok je za ostale djelatnosti moguće ostvariti najviše do 10.000,00 kuna. Zanimljiva je i mjera socijalnog poduzetništva koju imamo za obiteljske domove gdje se financira uređenje i opremanje smještajnih kapaciteta u iznosu od 50% ukupnih ulaganja, odnosno za novoosnovane obiteljske domove iznos od 5.000,00 kuna po predviđenom broju kreveta za smještaj štićenika, maksimalno do 50.000,00 kuna. Postojeći obiteljski domovi za unapređenje smještaja mogu koristiti subvenciju za poboljšanje uvjeta postojećih kapaciteta do iznosa od 1.000,00 kuna po broju kreveta za smještaj štićenika- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Neke od zanimljivijih mjera su i poticanje udruživanja gospodarskih subjekata, subvencioniranje kamatne stope i naknade za obradu poduzetničkih kredita sufinanciranje uređenja i opremanja ugostiteljskih objekata u cilju jačanja vizualnog identiteta Grada Đurđevaca te sufinanciranje osnivanja učeničkih zadruga.

Grad Đurđevac nudi i povoljne uvjete poduzetnicima za ulaganje u poslovne zone te savjetodavnu pomoć kod pisanja projekata za sve one koji ih pišu sami. Također je predviđeno i sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU odnosno trošak konzultanta.

-Osim inkubatora koji je važan za razvoj poduzetništva u našem gradu moram spomenuti još jednu važnu vijest za poduzetništvo, a to je da je Grad Đurđevac pokrenuo izradu projektne dokumentacije za izgradnju tipiziranih hala u poduzetničkoj zoni kako bi poduzetnici odmah po dolasku imali sve potrebne papire za izgradnju hale. U tijeku su i radovi na izgradnji i opremanju Poduzetničke zone A sjever površine od oko 23 hektara koja će uskoro biti spremna za dolazak novih investitora- naglasio je gradonačelnik.

-Đurđevac nastavlja s projektima i povlačenjem EU sredstava. I dalje se radi na pripremi nove projektne dokumentacije za nadolazeća razdoblja financiranja iz EU fondova kako bi se zadržao ovakav dinamičan nivo investicija i razvoja grada u budućnosti- zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Popis mjera s uvjetima možete pronaći u nastavku teksta: