Simbol Hrvatske, kravata na utvrdi Stari grad: Đurđevac obilježava presjedanje Hrvatske Vijećem EU


Četvrtak, 30. siječnja 2020.

Od danas, poslijepodne utvrdu Stari grad u Đurđevcu krasi jedan modni dodatak, a riječ je o velikoj kravati kojom se i Grad Đurđevac pridružuje obilježavanju presjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Ovom se velikom crvenom kravatom promiče hrvatska i europska kulturna baština, a ujedno se skreće pozornost na našu zavičajnu baštinu - spomenik kulture Republike Hrvatske - utvrdu Stari grad. I Hrvatski sabor je posebnu počast odao kravati proglasivši 18. listopada Danom kravate.

Ideja o prezentaciji kravate oko kule utvrde nastala je u Muzeju Grada Đurđevca, a projekt je realiziran u suradnji s Gradom Đurđevcom i  Turističkom zajednicom Grada Đurđevca. Za izradu kravate utrošeno je 26 metara tkanine, a izradila ju je Sonja Janković, članica Udruge žena Grada Đurđevca. Kravatu su na utvrdu postavili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac.

-Mi iz Muzeja smo se pobrinuli za nacrte i skice tako da je to prava đurđevačka kravata – rekla je Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja.

Iz muzeja je također proizašla ideja da se motiv kravate aplicira i na majice.

 – Utvrda bilježi veliki broj posjetitelja, osobito iz inozemstva čiji se dolasci očekuju još u većem broju u narednom razdoblju, a upravo oni često požele kupiti suvenire s nacionalnim simbolom, došli smo na ideju da i na majice apliciramo Stari grad oko kojeg je zavezana kravata. Kravatu za majice nacrtao je đurđevački umjetnik Zdravko Šabarić, a kravata na majicama nije crvena kao na utvrdi, već je u kockicama baš zato jer kockice predstavljaju Hrvatsku – rekla je ravnateljica.

Majice se mogu nabaviti u muzejskoj suvenirnici, a po promotivnoj se cijeni mogu nabaviti u petak, 31. siječnja na Noći muzeja.