U Domu kulture Đurđevac dodijeljena javna priznanja ovogodišnjim dobitnicima


Četvrtak, 28. listopada 2021.

U ožujku ove godine Gradsko vijeće Grada Đurđevca izglasalo je dobitnike javnih priznanja Grada Đurđevca na temelju prijedloga Odbora za dodjelu javnih priznanja. Zbog epidemiološke situacije dodjela javnih priznanja održana je u Domu kulture u Đurđevcu u manjem obimu u odnosu na svečane dodjele prethodnih godina koje se organiziraju za Dan Grada.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade su uručili predsjednik gradskog vijeća Željko Lacković i gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Okupili smo se danas ovdje u svečanom tonu s nešto manje uzvanika u odnosu na prethodne godine. To ne umanjuje Vaše zasluge i doprinos te Vam ovim putem još jednom čestitam na svemu što činite, na Vašem trudu i radu zbog kojih ste i ostvarili ova priznanja - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Izbor odbora i vijeća bio je jednoglasan za sve prijedloge koji su podneseni za dobivena priznanja, a koji su bili prepuni razloga za donošenje ovakve odluke. Zaista nije fer da u odnosu na ranije godine zbog pandemije nismo mogli održati veliku svečanu sjednicu jer se mi na taj način želimo podičiti uspjesima pojedinaca, odnosno Vašim uspjesima kojima doprinosite boljitku naše zajednice, kvaliteti života i razvoju društva, od onih najmlađih pa do  najstarijih. Zahvaljujem svima Vama na angažmanu u zajednici jer zajednicu čine upravo pojedinci koji žele napraviti iskorak i koji su vodilja svima onima koji žele ostvariti nešto bolje, a ne znaju kako te su zapravo Vaša nastojanja drugima putokaz prema tome - istaknuo je Željko Lacković.

Ove godine Javno priznanje Počasni građanin Grada Đurđevca dodijeljeno je posthumno gospodinu Slavku Čambi, poznatom Đurđevčaninu, kulturnom radniku, spisatelju, etnografu-amateru te donatoru i filantropu, a uz veliku zahvalu nagradu je preuzeo sin Vlado Čamba.

Nagradu za životno djelo dobio je đurđevački slikar i umirovljeni profesor, Zdravko Šabarić poznat po mnogim portretima suvremenika, motivima Staroga grada te interpretaciji literarnih motiva.

- Bez obzira da li je riječ o nagradi za životno djelo, priznanju počasnog građanina, povelji ili zlatnoj plaketi, za svakog laureata današnja nagrada postaje važna osobna činjenica ili potvrda da su osobnim aktivnostima i postupcima stvorene nove vrijednosti u vlastitoj sredini, ali i motivacija drugim građanima za buduća javna djelovanja. U ime svih nagrađenih najviše se zahvaljujem našim predlagačima koji su prepoznali našu djelatnost kao i Gradskom vijeću Grada Đurđevca na usvajanju i prihvaćanju prijedloga i donošenju odluka - istaknuo je Zdravko Šabarić.

Zlatnu plaketu Sveti Juraj dobio je Rukometni klub Đurđevac zbog ostvarenih sportskih rezultata i doprinosa promociji Grada Đurđevca. Foto-kino klub Picok Đurđevac također je dobitnik Zlatne plakete za dosadašnje aktivnosti, ostvarene rezultate i konstantan rad na promociji grada i okolice svojim foto-uradcima. Zlatna plaketa pripala je i Nikoli Mihočki za zasluge u promicanju tehničke kulture, prosvjete i drugih područja društvenog života u Gradu Đurđevcu.

Povelja Grada Đurđevca dodijeljena je Ogranku Matice hrvatske u Đurđevcu, profesoricama u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva, Ljiljani Plazek - Bogojević i Ivančici Sabolić, predsjedniku uprave tvrtke Bauwerk Boen Igoru Benakoviću, grafičkom poduzetniku u mirovini Josipu Pleadinu i redovitom darivatelju krvi Zdravku Štefaniću.