Kulturna baština


Na ovom području postoji mnoštvo kulturno-povijesnih spomenika. Najpoznatiji kulturno-povijesni spomenik ovog dijela Podravine je đurđevački Stari grad, ujedno i jedini registrirani spomenik kulturne baštine u Đurđevcu. Pretpostavlja se da Stari grad potječe iz 15. stoljeća. To je jedna od najstarijih i najpoznatijih sačuvanih nizinska utvrda na prostoru između Save i Drave.

Najpoznatiji vlasnici u 15. stoljeću bili su Prodavići, Celjski, udovica Katarina Celjska, Ernušti, a prodorom Turaka u Slavoniju zaposjeda ga krajiška graničarska vlast. Ovaj monumentalni spomenik 1. kategorije podsjeća Picoke i sve brojnije posjetitelje na burnu prošlost ovog kraja. U njemu su smještene 4 galerije ,od kojih je najznačajnija galerija Donacija Ivana Lackovića Croate.

bastinagrad1    bastinagrad2

bastinagrad3    bastinagrad4

U potkrovlju Staroga grada je smještena Donacija Ivana Lackovića-Croate, velikog hrvatskog slikara, koja je na preko 1000 kvadratnih metara galerijskog prostora udomila više od tisuću slika, radova preko 200 autora iz dvadesetak zemalja svijeta. Njih je Ivan Lacković-Croata poklonio gradu Đurđevcu.