Kulturno-umjetničko društvo


Rad Kulturnog umjetničkog društva "Petar Preradović" datira s kraja devetnaestog stoljeća (1873.), a očituje se kroz različite oblike kulturnih djelatnosti preko svojih sekcija kao što su folklorna, tamburaška, dramska, likovna, ritmička i pjevački zbor.

KUD ¨P. Preradović¨ djeluje u Đurđevcu, gradu stare kulturne tradicije bpoznatom po ¨Legendi o Picokima¨. Danas broji 80 aktivnih članova kroz tamburašku, folklornu, dječju folklornu grupu i ženski vokalni ansambl Đurđevčice.

Repertoar se sastoji od dvanaest različitih koreografija i preko tridesetak vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. KUD kroz svoj rad okuplja poznate hrvatske etnokoreologe i koregrafe, a sve je to rezultiralo raznolikim repertoarom u kojem se njeguje izvorna narodna umjetnost Podravine, Zagorja, Međimurja, Slavonije, Baranje, Karlovačkog pokuplja, Posavine, Splita, otoka Korčule, Like i Bunjevačkih Hrvata. Od 2006. godine na programu je i čuvena koreografija Dr. Ivana Ivančana, ¨PODRAVSKI SVATI¨ u kojoj se vjerno čuvaju svatovske pjesme, plesovi i običaji Podravine.

Društvo posjeduje vlastiti fundus narodnih nošnji, a u tamburaški instrumentarij uvode tradicijska glazbala: samicu, dude, gajde i cimbal.

Raznolikost hrvatskog plesnog folklora zabilježena je na prvom nosaču zvuka Podravino kraju mili, a autentični napjevi Podravine zabilježeni su na novom nosaču zvuka Pozvale so dekle dečke, u izvođenju ženskog ansambla Đurđevčice.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada od Grada Đurđevca, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog sabora kulture.

Kontakt podaci:

  • Kulturno umjetničko društvo "Petar Preradović"
  • Predsjednik: Đuro Bobovčan, 098/374-706
  • Adresa: Vladimira Nazora 2
  • Plesni, vokalni i umjetnički voditelj: Kristina Benko Markovica 095/8688-900
  • Voditelj tamburaškog sastava: Ivan Benko 091/9086-043
  • Voditeljice dječje grupe: Janja Lešćan i Marijana Maričić 091/5602-355
  • Tajnica: Slavica Benko 091/9046-206