Turistička zajednica Grada Đurđevca


logo_tz

Turistička zajednica Grada Đurđevca u svom radu posebnu pažnju poklanja poticanju i promicanju izvornih, tradicijskih  vrijednosti đurđevačkoga kraja, ali i potiče, koordinira i sudjeluje u organizaciji umjetničkih, gospodarskih, sportskih i drugih priredbi koje pridonose obogaćivanju turističke ponude.

Turistička zajednica je glavni organizator određenog broja manifestacija,  od koji se posebno  ističe "Legenda o Picokima", "Đurđevo v Đurđevcu" i dr. koje su i u kalendaru događanja i programu rada TZ-a.

Mali fašenk v Đurđevcu

 Karnevalska priredba Mali fašenk v Đurđevcu prva je veća priredba u gradu u godini. Namijenjena je prije svega najmlađima, od kojih su najbrojniji sudionici djeca dječjeg vrtića i osnovnih škola iz Đurđevca i susjednih općina. Priredba se održava na gradskom trgu u veljači, a u slučaju lošeg vremena u sportskoj dvorani.  Činjenica da je namijenjena prije svega djeci,  obavezuje poseban pristup, angažman voditelja koji je medijski interesantan i educiran za komunikaciju sa takovim dobnim skupinama.

Poučeni pozitivnim odjekom fašenka nastojati će se i ubuduće ovu oržavati ovu manifestaciju. Kao i do sada organiziranim skupinama dijelit će se  zahvalnice i fanki , a najoriginalnijim maskama i nagrade.

Gastro Picok  2007.

Pijetao kao simbol na više je načina zaštitni znak našeg kraja, ustanova, klubova, udruga itd. U gastro ponudi on do sada  nije bio u dovoljnoj mjeri iskorišten. Radi njegovanja domaće kuhinje i čuvanja njene autohtonosti, promidžbe gastronomije, prezentacije i razmjene iskustava u  suradnji sa djelatnicima hotela «Picok», kad hotel bude u potpunosti obnovljen planira se održavanje natjecanja profesionalnih kuhara restorana i hotela iz Hrvatske u pripremanju jela od mesa peradi ( piletina, kopun, patka, guska, puran, fazan i noj).

Sva jela će biti prezentirana na «GALA VEČERI PICOKA» gdje će se podijeliti nagrade i priznanja za sudjelovanje uz odgovarajuće medijsko praćenje navedene manifestacije.   TZ Grada Đurđevca tu će biti suorganizator.

Đurđevo v Đurđevcu 

Đurđevo, kao blagdan svetog Jurja, zaštitnika župe i Grada  Đurđevca, koji se slavi kao Dan grada, 23. travnja, prilika je za brojna okupljanja.  Priredbe koje se tom prilikom organizirju imaju prije svega zavičajno određenje. Pored svečane sjednice Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva koja se održava u Domu kulture, KUD «Petar Preradović»  na taj dan već tradicionalno održava svoj godišnji koncert.

Osim toga, povodom Đurđeva Udruga vinogradara i voćara grada Đurđevca održava međunarodnu i županijsku izložbu vina. U galeriji Stari grad odtržava se i tradicionalna izložba domaćih slikara ili kipara, promocije knjiga i drugi kulturni sadržaji. Tijekom ovogodišnjeg Đurđeva je bila organizirana prezentacija starih zanata i kovanje đurđevačkog novčića "đuroka" koja je dobro prihvaćena. Na takav način obilježavanja blagdana Đurđeva nastaviti će se i iduće godine.

Volim Hrvatsku, akcija Zeleni cvijet

Turistička zajednica grada Đurđevca uključuje se u programe Hrvatske turističke zajednice u okviru akcije "Volim Hrvatsku" koje se odnose na kontinentalni dio Hrvatske. Navedene akcije će biti organizirane u suradnji sa HTZ i Županijskom turističkom zajednicom, a trajati će od mjeseca travnja do kraja kolovoza.

Oldtimer piknik v Đurđevcu i Moto skup
Svako proljeće održava se okupljanje zaljubljenika starih motora i automobila koji bi prilikom svoje  vožnje zastali u Đurđevcu. Tom prilikom upozna ih se sa povijesnim, kulturnim, prirodnim i drugim vrijednostima Đurđevca i okolice, kako je to bilo i u svim dosadašnjim  posjetima.

S obzirom na činjenicu da u Đurđevcu ne postoji oldtimer klub, na taj način će se nastojati animirati osobe s našeg područja koje posjeduju oldtimer vozila, da se priključe ovom druženju na Trgu sv. Jurja. Sve bi to mogao biti poticaj da se i u Đurđevcu priđe osnivanju takvog kluba.

Legenda o Picokima

"Picokijada", kao tradicionalna kulturno-zabavna i sportska manifestacija održava se krajem lipnja. Sa svojom Legendom o Picokima, najoriginalniji je turistički proizvod Đurđevca, koji je sa svojim dosezima prešao lokalne okvire , a što je potvrdilo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Upravo će ono ove godine, prema svim sazananjima scenskom uprizorenju dodijeliti trajni status kulturnog dobra Republike Hrvatske. Podignutu kvalitetu ovogodišnje Picokijade treba zadržati i maksimalno medijski promovirati, tim više što Krešimir Dolenčić i Vid Balog i dalje ostaju u ovom našem projektu u namjeri da svojim angažmanom što više pridonesu kvaliteti manifestacije.

U osnovnom programu "Picokijade" dati će se prioritet organizaciji i financiranju najvažnije prierdbe, scenskom uprizorenju Legende o Picokima, zatim aranžiranoj povorci s folklornom baštinom i običajima "Podravina od leta do leta", te izložbi kolača "Mamica so štrukle pekli". Uz ove glavne priredbe, bit će ih više koje će bolje profiliratri i naglasiti osnovni turistički đurđevački brand-picok, a razmišlja se i o smanjenju broja priredaba, jer je uočeno da je u tri dana prepuno događanja koja se ne mogu kvalitetno popratiti.

Đurđek

U namjeri poticanja građana Đurđevca i prigradskih naselja na uređenje svog životnog prostora, a prije svega vlastitih kuća i okoliša, te poslovnih prostora nastavlja se s već uhodanom akcijom „Đurđek“. Uređenost će se pratiti tijekom godine, a kao i do sada, posebnom plaketom nagradit će se tri najljepša uređena balkona, tri okućnice i tri poslovna prostora, a rezultati akcije bili bi objavljeni u mjesecu listopadu.

Nositelj akcije i pokrovitelj će biti Turistička zajednica grada Đurđevca, uz suradnju sa svim udrugama i pojedincima koji se u akciju žele uključiti.

Kestanjada

Na Trgu sv. Jurja, uz turističku kućicu „Đurđevečku ižu“ svake se godine održava Kestanjada, obiteljsko druženje uz pečeno kestenje i mladi mošt. Prva je održana 21.listopada, uz poklonjeno vino i mošt Udruge vinogradara i voćara Grada Đurđevca, pečenje kestanja učenika đurđevačke Strukovne škole, te izložbu tradicijske baštine. Svake godine kestenijada privuče brojne posjetitelje i ljubitelje pečenih kestena.

Predvečerje coprnjakov

U "Noći vještica" svake se godine tradicionalno organizira Predvečerja coprnjakov, druženje na Trgu sv. Jurja., uz "Đurđevečku ižu". Prvo "Predvečerje coprnjakov" pokazalo je iznimnu zainteresiranost, mahom mladih đurđevačkih obitelji, koji su s djecom došli na vrući čaj, slance i paprenjake. Njihova osobita zaianteresiranost je pokazana za izradu i prigodnu izložbu tikava sa svijećom.

Uz  popijenih 50-tak litara čaja, pojedenih 500-njak paprenjaka, pokazanu izložbu cvijeća od luščinja članica Foruma žena Kloštra Podravskog , te oslikanih tikava zagrebačke slikarice Božene Ulbrich, bilo je izloženo i 30-tak tikava sa svijećom. Nagradu su odnijele tikve Lidije Baltić iz Budrovca, Nine i Josipa Švace iz Đurđevca, te Kreše Vujčića i Marije Žalac iz Đurđevac. Njih je nagradila poklon-bonom tvrtke "Sloga" d.d. Đurđevac, objedom zalogajnice "Piccaso", oslikanim tikvama Božene Ulbrich, te majicama Turističke zajednice Grada Đurđevca.

Božić v Đurđevcu

Prigodom Božićnih i novogodišnjih blagdana od 2006. godine Turistička zajednica dodijeljuje priznanja i nagrade za najljepše ukrašene i osvijetljene kuće, okućnice i poslovne prostore, kao i najljepše uređenu ulicu. Također se na Trgu sv. Jurja u i oko „Đurđevečke iže“ organiziraju brojne radionice. Turistička zajednica svake godine organizira i tradicionalno druženje građana prigodom božićnih blagdana, te doček Nove godine.

U organizaciji Grada i Turističke zajednice organiziran je i prikaz živih jaslica na trgu i kod Starog grada, a za najmlađe organizira se Doček Djeda Mraza.

Dovršenjem turističke kuće na Trgu sv. Jurja «Đurđevečke iže» u njoj i oko nje otvorena je mogućnost za održavanje kreativnih radionica, nastupe kulturno-umjetničkih društava i udruga, te prikazivanje i obnašanje raznih običaja itd. Želja nam je da ta događanja postanu i trajne manifestacije, jer je već njihovo prvo organiziranje pokazalo zamjetan interes i posjećenost Đurđevčana.

Vjerujemo da će i Grad Đurđevac i njegove komunalno - urbanističke službe pripomoći da se ovaj prostor kvalitetno osmisli, kako bi prostor glavnog gradskog trga napokon primjereno bio oživljen.

Turistička zajednica sudjeluje i u obnašanju  vinogradarskih običaja, koji su vezani uz Udrugu vinogradara i voćara Grada Đurđevca., a u kojima je TZ suorganizator ili eventualno logistička potpora. Bilo je to tako ove godine u suorganizaciji Vincekova (22. 01.), Bartolova (24. 8.), i Martinja (11. 11.).

Turistička zajednica u medijskoj prezentaciji Đurđevca i stvaranju prepoznatljivog "branda" grada koristi odjevne i druge promidžbene materijale s natpisom - "JA SEM PICOK".

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kontakt informacije:

  • Turistička zajednica Grada Đurđevca
  • Predsjednik: Hrvoje Janči
  • Adresa: Stjepana Radića 1, 48350 Đurđevac
  • Telefon: 099/7090-670
  • E-mail: tzdjurdjevac@gmail.com
  • Kontakt osoba: Mario Fuček