Udruga Dječje glazbene igre “Kukurijek”


Kukuriček je dječji glazbeni festival koji se održava u Đurđevcu, i to svake godine tijekom proslave Dana grada Đurđevca. Festival se održava pod organizacijskom palicom Udruge “Kukurijek” čija je namjera poticati djecu i autore na glazbeni izričaj i time obogatiti glazbenu scenu kvalitetnom dječjom pjesmom. ”Oni koji dolaze” ovdje čine svoje prve ozbiljne glazbene korake. Đurđevac je postao mjestom okupljanja glazbeno nadarene djece iz cijele Hrvatske, a Festival „Kukuriček“ manifestacija koja jednom godišnje predstavlja najbolje što je nastalo na području popularne dječje pjesme u Hrvatskoj. Djeca u dobi do 14 godina iz cijele Hrvatske izvode skladbe uglednih hrvatskih kompozitora, aranžera i tekstopisaca, a ocjenjivanje vrši tim glazbenih stručnjaka kao što su Arsen Dedić, Hrvoje Hegedušić i ostali. Kako festival ima natjecateljski karakter, dodjeljuju se nagrade autorima za najuspješniju glazbu, tekst i aranžman.

Djeci se dodjeljuje – Grand Prix festivala (pobjednička pjesma), a sve prema prosudbi stručnog ocjenjivačkog suda. Publika nagrađuje svoju favorit pjesmu, a prošireni sastav žirija dodjeljuje i ostale nagrade malim izvođačima. Posljednjih godina festival je prerastao lokalni karakter i postao općehrvatski festival dječjeg stvaralaštva. „Kukuriček“ je do sada ugostio male izvođače iz: Đurđevca i okolice, Pitomače, Virovitice, Suhopolja, Slavonskog broda, Osijeka, Vukovara, Zagreba i okolice, Viškova, Rijeke, Buzeta, Pule, Krka, Knina, Splita i dr. mjesta širom Hrvatske. Festival je savršeno mjesto za okupljanje mladih glazbenika i mjesto sklapanja novih prijateljstava, te razmjene iskustava kako među djecom tako i među autorima. Pjesme se izvode uživo, uz pratnju matrice, a Festival iz športske dvorane u Đurđevcu izravno prenosi radio Koprivnica, a Program za djecu i mladež televizije Z1 putem TV kamera prenosi poseban ugođaj ove manifestacije.

POVIJEST

Ideja o pokretanju dječjeg glazbenog festivala rodila se u Đurđevcu 1993. godine na inicijativu nekolicine građana Đurđevca (Marijan Kružić-Cico, Petar Štefanić i Petar Kušt). Ta je grupa, zajedno sa predstavnicima Radio stanice Đurđevac, Glazbene radionice i poduzeća „Turbo limach show“, početkom 1994. godine osnovala inicijativni odbor i već 26. ožujka organiziran je prvi „Kukuriček ’94“. Cilj festivala bio je pronalaženje i promicanje mladih talentiranih pjevača. Festival je održan 1994, ’95, ’96, i ’98. godine a, onda je nastupio prekid, da bi se ponovo pokrenuo 2003. godine i od tada se održava redovito. Zahvaljujući požrtvovnosti i predanosti organizatora festivala te nesebičnoj ljubavi volontera za djecu i mlade, Kukuriček danas ponosno zauzima vodeće mjesto među dječjim glazbenim festivalima u nas. Tijekom proteklih godina Đurđevac je postao mjestom okupljanja glazbeno nadarene djece iz cijele Hrvatske, a festival „Kukuriček“ manifestacija koja jednom godišnje predstavlja najbolje što je nastalo na području popularne dječje pjesme u Hrvatskoj. Godine 2010. Kukuriček po prvi puta poprima karakter međunarodnog festivala i to zahvaljujući malim izvođačima iz Bosne i Hercegovine te Crne gore.

UDRUGA KUKURIJEK

Udruga „Kukurijek“ Đurđevac od 2003. godine uspješno organizira dječji glazbeni festival “Kukuriček” koji je s godinama prerastao u međunarodni. Posao obavlja desetak volontera uz veliku stručnu i logističku podršku Grada Đurđevca, Turističke zajednice grada Đurđevca i mnoštvo volontera iz drugih ustanova, udruga i organizacija.

Smjernice za definiranje programa i odabir pjesama koje će se izvoditi na festivalu provodi festivalski Stručni savjet kojeg čine doajeni hrvatskog glazbenog stvaralaštva: Arsen Dedić, Hrvoje Hegedušić, Tihomir Preradović, Ksenija Erker i Ivica Mihajlović.

Predsjednica udruge: Kristina Benko-Markovica
Direktor festivala: Rajko Stilinović
Umjetnički ravnatelj festivala: Davor Jendrašić

Službene internet stranice Udruge Dječje glazbene igre "Kukurijek" : http://kukuricek.com/